luni

22 aprilie, 2024

19 mai, 2022

Moscova a anunțat joi că ar putea da curs apelului ONU de a deschide accesul în porturile Ucrainei de la Marea Neagră, astfel încât cerealele să poată fi exportate, dacă sancțiunile împotriva Rusiei sunt revizuite. Informația este transmisă de Reuters, care citează Interfax.

Ucraina, unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, obișnuia să-și exporte majoritatea mărfurilor prin porturile sale maritime, dar Rusia a instituit blocadă asupra acestor porturi. Exporturile ucrainene se derulează acum pe calea ferată, prin porturile sale mici de la Dunăre sau prin porturi din România și Republica Moldova.

Șeful programului pentru alimentație al ONU, David Beasley, a lansat un apel miercuri, cerându-i președintelui Putin: „Dacă aveți inimă, vă rugăm să deschideți aceste porturi”.


Programul mondial alimentar hrănește aproximativ 125 de milioane de oameni și cumpără 50% din cereale din Ucraina.

Interfax l-a citat pe adjunctul ministrului rus de externe Andrei Rudenko spunând: „Nu trebuie doar să faceți apel la Federația Rusă, ci și să priviți în profunzime întregul complex de motive care au determinat criza alimentară actuală. În primă instanță, acestea sunt sancțiunile care au fost impuse Rusiei de către SUA și UE, care interferează cu comerțul liber normal, cuprinzând produse alimentare, inclusiv grâu, îngrășăminte și altele.”

Decizia Rusiei de a-și trimite trupele în Ucraina în urmă cu aproape trei luni a împiedicat Ucraina să-și folosească principalele porturi din Marea Neagră și Azov și a redus exporturile de cereale în această lună cu mai mult de jumătate față de acum un an.

Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproape o treime din aprovizionarea globală cu grâu. Ucraina este, de asemenea, un exportator major de porumb, orz, ulei de floarea soarelui și ulei de rapiță, în timp ce Rusia și Belarus – care a susținut Moscova în intervenția sa în Ucraina și se află, de asemenea, sub sancțiuni – reprezintă peste 40% din exporturile globale de nutrienți pentru culturi.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: