vineri

26 aprilie, 2024

3 mai, 2023

Vămile autorizează începând de miercuri, timp de o lună, doar procedurile de tranzit pentru transporturile ucrainene de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapiță, anunță Autoritate Vamală Română. Importarea acestor produse este interzisă până pe 5 iunie.

Punerea în liberă circulaţie sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecţionare activă a acestor importuri este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria, explică un comunicat al AVR.

Noile reglementări se aplică în toate statele-membre până la data de 5 iunie 2023.


„Ca urmare a publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei din 2 mai 2023 de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, vă informăm că Autoritatea Vamală Română, prin birourile vamale de frontieră, implementează deja noile prevederi conform cărora, cu excepţia executării contractelor semnate înainte de intrarea în vigoare a prezentului regulament, punerea în liberă circulaţie sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecţionare activă a grâului, porumbului, florii-soarelui şi rapiţei, originare din Ucraina, este permisă numai în alte state membre decât Bulgaria, Polonia, România, Slovacia sau Ungaria. Prin urmare, Autoritatea Vamală Română autorizează în prezent doar procedurile vamale de tranzit pentru aceste produse către un alt stat membru în afara celor cinci sau către ţări sau teritorii terţe”, mai arată Autoritatea.

Comisia a activat o clauză excepțională de salvgardare

Începând de miercuri, importurile de grâu, porumb, floarea- soarelui și rapiță din Ucraina în România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria sunt interzise, în urma deciziei Comisiei de a activa o clauză excepțională de salvgardare. Măsura ete valabilă până în data de 5 iunie.

Măsura este valabilă până în data de 5 iunie 2023 și vine după ce Polonia, Bulgaria, Ugaria și Slovacia au decis să își retragă deciziile de a interzice unilateral importurile.

Pe lista produselor interzise la import nu figurează însă și uleiul de floarea-soarelui, un produs în cazul căruia. Despre acest produs, comisarul pentru Comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat în data de 28 aprilie, pe o rețea de socializare, că va fi monitorizat alături de alte produse pe care nu le-a menționat.


Miercuri ar trebui  aprobat de către Comisie și cel de-al doilea pachet de ajutor financiar pentru în valoare de cele cinci state foarte afectate de improturile masive și ieftine de produse agricole ucrainene. Valoarea acesti sprijin este de 100 de milioane de euro.

Din acest total, României îi revin 30 de milioane de euro, care se adaugă primului spriijin acordat de CE, de 10 milioane, plus cele 10 milioane de euro promise de Guvern. În total, 50 de milioane de euro, comparativ cu pagubele de peste 200 de milioane de euro pe care le-au declarat fermierii efectați de importurile ucraine.

(Citește și: „Petre Daea anunță compensații de 30 mil euro aprobate de Bruxelles pentru fermierii din România„)

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: