vineri

29 martie, 2024

20 aprilie, 2023

România a anunțat miercuri seară în mod oficial măsurile pe care le va adopta pentru reducerea importurilor de cereale și semințe oleginoase din Ucraina.

Cele cinci țări membre UE (Bulgaria, România, Slovacia, Ungaria și Polonia), cele mai afectate de liberalizarea în mai 2022 a importurilor de cereale și produse alimentare din Ucraina, au eșuat să ajungă miercuri la o înțelegere cu comisarul european pentru Comerț, Valdis Dombrovskis privind impunerea unor restricții Ucrainei pentru exportul de cereale.


Măsurile anunțate de România constau din monitorizarea prin GPS a mijloacelor de transport care tranzitează România și controale fito-sanitare direct în vamă cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum.

În plus, ministrul român al Agriculturii a solicitat omologului său ucrainean adoptarea de măsuri pentru reducerea exporturilor destinate pieței românești de cereale și oleginoase (floarea soarelui și rapiță), care vor fi dicutat vineri, 21 aprilie, în cadrul unei întâlniri față-în-față la București.

Comisia Europeană a cerut Bulgariei, Ungariei, Poloniei și Slovaciei să își retragă interdicțiile individuale de import iar Uniunea Europeană ar putea decide o interdicție temporară a fluxurilor de cereale și semințe oleaginoase către cele cinci țări afectate, valabilă până la 5 iunie.

După consultări intense între cele cinci țări și Comisia Europeană la finalul cărora nu s-a ajuns la un consens, s-a stabilit ca o nouă rundă de negocieri să aibă loc vineri, când se speră să se ajungă la un acord.


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ținut o conferință de presă miercuri seară (întârziată cu două ore față de ora anunțată inițial) în cadrul căreia a spus că România rămâne singura țară UE vecină cu Ucraina care va permite importul și tranzitul cerealelor ucrainene, impunând totuși unele condiții, ca sigilarea transporturilor în tranzit și controale fito-sanitare la graniță. Aceste măsuri i-au fost transmise omologului său ucrainean Mikola Solski a adăugat ministrul Agriculturii.

În plus, în declarația citită de pe foaie în fața jurnaliștilor, Daea a spus că a cerut ministrului Agriculturii ucrainean ca să fie oprit livrările de cereale și semințe oleoginoase către România, fără a specifica cum ar putea fi realizat acest lucru.

Daea a mai spus că joi vor avea loc discuții cu Ministerul de Interne și ANSVA pentru a stabili modalitatea concretă în care vor fi puse în practică măsuri anunțate.

Citește și Ministrul ucrainean al Agriculturii vine în România să discute tranzitul cerealelor

Comunicatul integral al Ministerului Agriculturii:

  • Ministrul Agriculturii Petre Daea a avut astăzi, 19 aprilie 2023, o discuție în format online cu omologul ucrainean Mikola Solski, având ca subiect măsurile pe care România le va lua pentru protejarea fermierilor români ca urmare a comerțului cu cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. La discuții a participat și președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.
  • În cadrul convorbirii, ministrul Petre DAEA i-a transmis omologului său ucrainean că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene. Ministrul DAEA a reiterat că România, ca Stat Membru, susține demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei în fața agresiunii ruse și va asigura în continuare tranzitul cerealelor din această țară către state terțe și rutele comerciale tradiționale.
  • Totodată, ministrul Daea a transmis părții ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluții pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România, având în vedere dificultățile întâmpinate de fermierii români.
  • De asemenea, ministrul ucrainean a fost înștiințat că de astăzi România instituie controale direct în vamă, coordonate de către ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativă în conformitate cu legislația europeană, si nu la destinație cum se întâmpla până acum. Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE.
  • Pe parcursul discuțiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul făcut de miniștrii agriculturii din cele cinci State Membre (RO PL HU BG și SK) către Comisia Europeană pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel încât să fie asigurat culoarul de tranzit către țări terțe, fără a afecta fermierii din statele de graniță.
  • De asemenea, partea română a transmis omologului ucrainean că se așteaptă răspuns la scrisoarea adresată instituțiilor europene de către cei 4 prim-miniștri din UE și de către președintele Bulgariei cu privire la soluțiile identificate pentru problemele fermierilor și ale pieței.
  • Cei doi oficiali au convenit să aibă o întâlnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la București, pentru a transpune rapid în practică cele mai bune soluții pentru ambele părți.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: