19 aprilie, 2023

Comisia Europană a reacționat miercuri, în criza importurilor de cereale ucrainiene, după cele câteva săptămâni de proteste ale celor mai afectate state. A fost nevoie de restrictii unilaterale, suspendări ale importurilor și o scrisoare semnată de premierii Poloniei, României, Ungariei, Bulgariei și Slovaciei, pentru ca Bruxelles să răspundă cu măsuri și sprijin concret:

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri, într-o scrisoare adresată țărilor afectate de criza cerealelor ucrainene, că va prezenta un al doilea pachet de sprijin de 100 de milioane și o rată de cofinanțare de 200% pentru fermierii afectați de importurile ieftine.

E vorba, în fapt, de o intervenție într-o speță care a adus în UE cereale ucrainiene de 9 miliarde de euro în 2022, de când au fost suspendate taxele vamale pentru produsele din Ucraina. Prețurile mici și cantitatea mare într-un moment în care fermierii se pregătec de următoarea recoltă au dat peste cap piața neprotejată.


România e un caz aparte: ea s-a aflat pe primul loc în topul destinațiilor de export ale Ucrainei, cu o cotă de aproape 14% în 2022 și 16% în primele luni din 2023.

Mai jos, tabloul în cifre al mizei cerealelor importate din Ucraina:

Ucraina a exportat cereale de peste 9 miliarde de euro în 2022

Anul trecut, Ucraina a exportat 38,5 milioane de tone de cereale. Comparativ cu anul 2021, vânzarea acestor produse agricole pe piețele internaționale a crescut cu 42%, însă a fost cu 32% mai mică decât în 2019, înainte de declanșarea pandemiei, când s-a înregistrat un record în această privință.

După cum a raportat Institutul de Economie Agrară din Ucraina, veniturile din exportul de cereale ucrainene s-au ridicat la 9,1 miliarde de dolari anul trecut.


Anul trecut, România a importat cereale ucrainene în valoare de 1,24 miliarde de dolari, cota sa fiind de 13,9%.

În primele trei luni din 2023, conform datelor UkrAgroConsult, cea mai mare companie ucraineană de consultanță pentru agricultură, România a primit 16% din totalul exportului de grâu. În cazul orzului, România s-a situat pe primul loc în topul exporturilor ucrainene, în timp ce la porumb suntem pe locul doi după China. Din datele Comisiei Eropene, reiese că suntem al doilea cel mai mare importator de grâu din UE, al patrulea cel mai mare importator de orz.

Top 10 destinații exporturi cereale ucrainene (sursa: Ministerul Agriculturii de Kiev):

  1. România (13,9%);
  2. China (12,1%);
  3. Spania (10,8%);
  4. Turcia (9,6%);
  5. Polonia (7,0%);
  6. Egipt (5,9%);
  7. Italia (4,4%);
  8. Ungaria (4,4%);
  9. Olanda (3,7%);
  10. Coreea de Sud (2,1%).


Pierderile țărilor est-europene (Ministerul Agriculturii)

  • Slovacia: 22,8 milioane euro
  • Ungaria: 110 milioane euro
  • Bulgaria 33,54 milioane euro
  • România: 45,84 milioane euro
  • Polonia: 204 milioane euro

Din totalul pierderilor de 416,18 milioane de euro, Comisia Europeană a acordat compensații fermierilor est-europeni (diferența de preț dintre producția internă și import Ucraina) în valoare de 56,3 milioane euro (România a primit 10,5 milioane de euro).

Ce mărfuri au tranzitat portul Constanța în 2022

Traficul total de mărfuri în porturile maritime românești a înregistrat un maxim istoric de 75,55 milioane tone în anul 2022, o creștere cu 12% față de cele 67,5 milioane de tone în 2021, fiind cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești și menținând, astfel, trendul ascendent din ultimii ani.

  1. Cereale – 31,7% (24,1 mil. tone)
  2. Petrol – 12,57%
  3. Articole diverse – 10,4%
  4. Produse petroliere – 9,6%
  5. Fier vechi – 9,26%

Comerțul cu cereale UE – Ucraina

  • Importurile UE de produse agoalimentare din Ucraina au crescut cu 88% până la 13 miliarde euro în 2022, comparativ cu 2021.
  • Cota deținută de Ucraina în total importuri alimentare ale UE a crescut la 8%
  • Importurile de porumb și grâu din Ucraina au crescut (cantitativ) în 2022 cu 62%, respectiv 960%.
  • Importurile de cereale au avansat (valoric) de la 2,8 miliarde euro la 4,6 miliarde de euro
  • Acordul trilateral Ucraina-Rusia-Turcia pentru exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră expiră pe 18 mai, iar Rusia amenință că nu-l prelungește dacă nu-i va fi facilitat exportul propriu de cereale și îngrășăminte.

Din scrisoarea Ursulei von der Leyen către premierii Poloniei, României, Ungariei, Bulgariei și Slovaciei:

„Exporturile Ucrainei ar trebui să continue să să ajungă pe pieţele din întreaga lume, inclusiv în ţările în curs de dezvoltare. În prezent, trebuie să abordăm consecinţele neintenţionate specifice ale creşterii neaşteptate a importurilor în ţările dumneavoastră. Comisia Europeană a reacţionat imediat prin acordarea unui sprijin financiar rapid de 36,3 milioane de euro pentru cei mai afectaţi fermieri, care este deja în curs de a fi pus în aplicare. În prezent, ne pregătim să prezentăm un al doilea pachet de sprijin financiar de 100 de milioane de euro şi o rată de cofinanţare de 200%, pentru fermierii afectaţi, în cadrul unui plan comun de finanţare”, răspunde von der Leyen la scrisoarea semnată de premierii din România, Bulgaria, Slovacia, Polonia și Ungaria.

Lidera Comisiei Europene afirmă că Comisia va lua, de asemenea, măsuri preventive în conformitate cu clauza de salvgardare inclusă în măsurile comerciale autonome.

”Aceste măsuri preventive vor contracara imediat deteriorarea situaţiei din situaţiei producătorilor din Uniune pentru anumite produse specifice, şi anume grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui. În cursul zilei de astăzi, vicepreşedintele executiv Dombrovskis va organiza o întâlnire cu statele membre din prima linie afectate şi cu Ucraina pentru a discuta în continuare acest aspect. După cum se arată pe solicitată de Polonia, vom iniţia, de asemenea, o investigaţie privind alte produse sensibile”, spune Ursula von der Leyen. 

Ea spune că propunerea legislativă pentru reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor actuală, la 5 iunie 2023 va consolida linia de salvare comercială cu Ucraina.

”Trebuie remarcat faptul că propunerea noastră de prelungire include deja o măsură de salvgardare, cu dispoziţii mai stricte, cu o monitorizare şi o raportare mai stricte către statele membre, un prag de declanşare mai mic şi un termen de evaluare mai scurt. Aceasta răspunde în mod specific la preocupărilor statelor membre din prima linie şi ale părţilor interesate, inclusiv ale agricultorilor, şi va ne va permite să reacţionăm şi mai rapid în viitor pentru a proteja piaţa UE, dacă este necesar. Dincolo de utilizarea măsurilor de salvgardare, vom depune eforturi şi mai intense pentru a facilita tranzitul de mărfurilor agricole în cauză, atât către alte state membre, cât şi către parteneri terţi, astfel atenuarea presiunii pe termen scurt asupra ţărilor adiacente Ucrainei şi în acelaşi timp în acelaşi timp, contribuind la lichiditatea pieţelor agroalimentare globale. Aceasta include continuarea activităţii privind reducerea costurilor logistice globale, o mai bună coordonare a tranzitului şi îmbunătăţirea infrastructurii în porturi, interconexiuni la frontieră şi alte căi de transport în cadrul benzilor de solidaritate ale UE, ca şi precum şi sprijinirea Iniţiativei privind cerealele din Marea Neagră. Sunt convins că agricultorii joacă un rol vital în Europa. Aceştia ne furnizează alimente, ne susţin comunităţile rurale, protejează mediul natural şi ne păstrează patrimoniul cultural.

Ei merită sprijinul nostru. Vă rog să fiţi siguri că Comisia va continua să sprijine acordând cea mai mare prioritate acestei probleme sensibile”, mai spune Ursula von der Leyen. 

Premierul Ciucă: Vor fi adoptate măsuri preventive

Premierul Ciucă a scris pe Facebook că a primit răspuns la scrisoarea semnată de premierii din Bulgaria, Romania, Ungaria, Polonia și Slovacia adresată Comisiei Europene pentru protecția fermierilor est-europeni față de importurile ieftine din din Ucraina.

 „În scrisoarea pe care am trimis-o zilele trecute președintei Ursula von der Leyen, am cerut măsuri pentru protejarea fermierilor afectați de exporturile de cereale ucrainene. Prin răspunsul trimis, Comisia Europeană susține fermierii români și industria alimentară, așa cum o facem și noi, de la nivelul guvernului. De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din țările afectate, care va avea o valoare aproape dublă față de cel inițial, așa cum a cerut și președintele Klaus Iohannis. De asemenea, vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui”, anunță prim-ministrul Nicolae Ciucă, într-un mesaj publicat pe Facebook. Acesta spune că Comisia Europeană a promis și o investigație asupra unor produse provenite din Ucraina.

„Executivul european a promis și o investigație asupra unor produse sensibile, însoțită de adoptarea unor proiecte de reglementări europene privitoare la reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor programată pentru 5 iunie. De prelungirea acestor măsuri excepționale depinde ajutorul pe care UE îl dă Ucrainei, pe plan comercial”, susține premierul. În încheierea mesajului său, Nicolae Ciucă precizează că „orice măsură luată unilateral ar fisura unitatea și solidaritatea europeană cu Ucraina în fața invaziei rusești și ar avea ca efect diminuarea sprijinului pe care întreg continentul îl dă țării vecine, atacată în mod neprovocat de Federația Rusă.”

Măsurile anunțate de ministrul Agriculturii pentru protejarea fermierilor față de importurile de cereale din Ucraina, după convorbirea telefonică cu omologul său ucrainean:

  1. Mijloacele de transport în tranzit vor fi sigilate și monitorizate până la ieșirea din țară
  2. Restricționarea importurilor de cereale și oleginoase (floarea-soarelui, soia, rapiță)
  3. Controale fito-sanitare direct în vamă coordonate de ANSVA.

Cine a pierdut din cauza importurilor ieftine?

  • Producătorii de cereale, semințe oleoginoase
  • Apicultorii
  • Producătorii de produse lactate

Cine a câștigat?

  • Procesatorii:
    • Panificație
    • Uleiuri comestibile
    • Furaje
  • Crescătorii de animale, de păsări
  • Intermediarii
  • Transportatorii
  • Comercianții

De ce produsele alimentare ucrainene sunt ieftine?

  • Lichidarea stocurilor de cereale rămase în depozite, din recolta anului 2021
  • Utilizarea de pesticide, ierbicide interzise în UE și mult mai ieftine
  • Reorientarea spre UE a cerealelor destinate pieței rusești
  • Prețul mai mic al carburanților
  • Eliminarea taxelor vamale la importul în UE
  • Instituirea culoarelor de solidaritate pentru exportul de cereale ucrainene
  • Importurile ilegale

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Asta toamna au fost cele mai bune preturi la cereale, de ce nu au vândut?, au vrut sa profite de conjunctura si sa forțeze preturile. Din fericire preturile mondiale la cereale au scăzut, au luat teapa si acum vor sa se scoata cu găselnița asta cu ucrainenii, cinism, ca sa nu spun mai mult!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Asta toamna au fost cele mai bune preturi la cereale, de ce nu au vândut?, au vrut sa profite de conjunctura si sa forțeze preturile. Din fericire preturile mondiale la cereale au scăzut, au luat teapa si acum vor sa se scoata cu găselnița asta cu ucrainenii, cinism, ca sa nu spun mai mult!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: