marți

18 iunie, 2024

19 aprilie, 2023

Bulgaria a anunțat miercuri că se alătură statelor UE ce au interzis temporar importurile de cereale din Ucraina, pentru a evita o criză gravă pe piața agricolă locală. Tranzitul cerealelor destinate altor state va fi permis în continuare, au anunțat autoritățile de la Sofia.

„Motivul principal este că în ultimul an, contrar ideii așa-numitelor Drumuri ale Solidarității, cantități importante de alimente au rămas în țară și au perturbat principalele lanțuri de producție și comerț. Dacă această tendință continuă și chiar se intensifică, ceea ce este destul de realist după ce interdicții similare au fost impuse de alte țări, am putea ajunge la cele mai grave consecințe pentru afacerile bulgare”, a explicat premierul interimar al Bulgariei, Gilib Donev, citat de UkrAgroConsult.

„Sperăm că Bruxelles-ul va auzi și înțelege poziția statelor” care au interzis aceste importuri

Acesta și-a exprimat speranța că „Bruxellesul va auzi și înțelege pozițiile” statelor membre UE precum Bulgaria, Polonia, Ungaria și Slovacia și își va regândi poziția.


„Bulgaria este încă solidară cu Ucraina, dar falimentele fermierilor bulgari nu ajută la această cauză”, a mai adăugat premierul bulgar.

Nu există încă informații despre cât va dura această interzicere temporară.

Autoritățile ucrainene au inițiat o întâlnire trilaterală cu Comisia Europeană și cinci țări UE pentru a rezolva problemele cu importurile agricole, conform unor informații.

Ministrul Petre Daea discută cu omologul său ucrainean

În ziua în care Parlamentul a respins moțiunea simplă depusă de opoziție împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, acesta urmează să discute acest subiect cu omologul său ucrainean, Mikola Solski.


„Poziția noastră privind modificarea regulamentului 870/2022 se cunoaște demersul făcut de domnul prim-ministru și de prim-miniștrii Poloniei, Ungariei și Slovaciei și președintele Bulgariei, prin scrisoarea comună adresată CE cu propuneri de îmbunătățire a cadrului juridic existent în așa fel încât impactul asupra fermierilor să fie cât mai mic. Așteptăm decizia Comitetului Reprezentanților Permanenți în UE și răspunsul la scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”,  a declarat, marţi, în Parlament, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

PSD a an un’at ]n ultimele zile că va cere Guvernului interzicerea importurilor de cereale și produse alimentare, așa cum au făcut deja Polonia, Ungaria și Slovacia. Decizia urma să fie luată decât după o întâlnire a coaliției.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: