vineri

29 martie, 2024

23 martie, 2022

Consiliul de administrație al Romgaz (SNG) va propune acționarilor încheierea unui alt contract cu ExxonMobil pentru achiziția participației de 50% la zăcământul Neptun Deep din platforma continentală românească a Mării Negre. Prețul tranzacției, de 1,06 miliarde de dolari, rămâne neschimbat.

Conducerea Romgaz (SNG) estimează acum că semnarea noului contract și finalizarea tranzacției vor avea loc în Trimestrul 2 al anului, ceea ce ar putea amâna modificarea Legii Offshore, respectiv decizia finală de investiție în exploatarea zăcământului. Dacă nu va fi adoptată o nouă lege offshore, cât mai devreme în acest an, deținătoarea celeilalte participații la Neptun Deep, OMV Petrom (SNP), ar putea renunța la gazele din perimetrul Neptun Deep (Marea Neagră), potrivit modificărilor suferite de strategia OMV.

Noul contract ar trebui să fie modificat față de cel inițial, „în sensul acoperirii în favoarea S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a unor riscuri fiscale”, potrivit unui raport trimis de companie la Bursa de Valori București (BVB). „Riscurile fiscale” sunt legate de înregistrarea în Bahamas a filialei ExxonMobil vânzătoare.


De începerea exploatării gazelor din Neptun Deep depinde gravitatea dificultăților de acoperire a circa 20% din consumul de gaze al României, volum care este acum importat din Rusia, difrect sau indirect.

Producția totală de gaze din Neptun Deep s-ar putea ridica la circa 100 de miliarde de metri cubi, prtivit unei estimări recente a OMV Petrom (SNP).

Producția anuală de gaze a României este mai mică de 10 miliarde de mc și este în scădere.

Motivul reluării contractului – jocul negocierilor

Vechiul contract fusese aprobat de acționarii SNG în 1 decembrie 2021, dar semnarea lui fusese amânată de negocieri suplimentare impuse de ceea ce acum Romgaz numește „riscuri fiscale”.


Semnarea contractului cu ExxonMobil, prevăzută pentru acest trimestru, a fost amânată tocmai de aceste negocieri, care vizau – în fapt- taxe în plus plătite de Romgaz, decurgând de faptul că subsidiara ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care vinde participația, este înregistrată în Bahamas.

„Romgaz a negociat împreună cu vânzătorii ajustarea unor clauze din contractul de vânzare – cumpărare a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, în special în sensul acoperirii în favoarea SNGN ROMGAZ SA a unor riscuri fiscale”, spune comunicatul Romgaz.

Noul contract va fi reparat inconvenientele, dar nu va fi arătat acționarilor Romgaz (SNG) decât „la sediul Societății la data convocării Adunarii Generale Extraordinare a Acţionarilor”, care urmează să-l aprobe.  Va urma semnarea și finalizarea transacției.

Ministerul Energiei are 70% din acțiunile SNG.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: