marți

26 martie, 2024

16 martie, 2022

„Investițiile Grupului OMV în producția de petrol și gaze naturale vor continua până în 2026, concentrate pe dezvoltarea proiectelor de gaze, după care vor scădea semnificativ”, spune noua strategie a grupului austriac.

Dacă nu va fi adoptată o nouă lege offshore, cât mai devreme în acest an, OMV Petrom (SNP) ar putea renunța la gazele din perimetrul Neptun Deep (Marea Neagră), potrivit modificărilor suferite de strategia OMV, anunțate miercuri. Investițiile în exploatare ar dura 4 ani, până la primele volume de gaze produse, iar OMV spune că nu va mai investi în gaze după 2026.

Altfel spus, agenda este la limită. Decizia finală de investiție ar trebui luată în 2022, căci o variantă din decembrie a strategiei OMV Petrom (SNP) spune că, „sub rezerva deciziei finale de investiție în 2022/2023, prima producție de gaze e așteptată aproximativ patru ani mai târziu”. Acum firma mamă spune categoric că după 2026 nu va mai investi în gaze.


Șanse mai sunt. OMV Petrom este exclusă de la integrarea vânzărilor de gaze cu sectorul de Explorare și producție (E&P) care va începe la 1 aprilie 2022, „pentru a stimula sinergiile” noii strategii orientate spre polimeri și zero emisii nete.

Investiție esențială pentru România

Importanța producției de gaze din Neptun Deep este crucială pentru România și fără perspectiva renunțării la gazele rusești, intens promovată în Uniunea Europeană.

Cele circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze ale zăcământului nu numai că ar asigura independența față de Gazprom, dar ar și resuscita importanța gazocuctului pan european BRUA, care este nefolosit de un an. România ar avea șansa strategică de a deveni hub gazier în regiune.

Există și auspicii favorabile: președinții României și Bulgariei au spus, la București, că va fi finalizat în acest an gazoductul de interconectare între Grecia și Bulgaria, pe unde ar putea veni gaze azere, pe traseul TANAP.


OMV vrea să își reducă producția de petrol cu aproximativ 30% și de gaze cu 15% până în 2030 și va înceta complet producția de petrol și gaze în scopuri energetice până în 2050.

OMV vrea să fie o companie tip „zero emisii nete”

Noua strategie a OMV este „cea mai fundamentală schimbare strategică din istoria companiei”, pe baza căreia „OMV își propune să devină o companie cu emisii nete zero până cel târziu în 2050”.

(Citește și:Noul director general al OMV, Alfred Stern, promite decarbonarea afacerilor grupului”)

Linia de afaceri de produse și materiale chimice „va fi motorul de creștere al companiei. Acesta urmează să fie consolidat, extins și diversificat în mod substanțial, cu scopul de a deveni lider la nivel global în soluțiile economiei circulare”.

Afacerea de Rafinare și Marketing urmează să devină un furnizor lider european de combustibili sustenabili (biocombustibili), materii prime și soluții de mobilitate.

Pe linia de afaceri de Explorare și Producție se „va investi în energia geotermală și captarea și stocarea carbonului (CCS), valorificând activele și capacitățile existente și contribuind la o societate mai sustenabilă”, spune o prezentare a strategiei OMV.

OMV vrea să fie lider în polimeri dar și în bioplastice

Noua strategie a grupului austriac amplifică orientarea către petrochimia de vârf, anunțată anul trecut odată cu preluarea conducerii de către Alfred Stern.

OMV vrea să fie un furnizor global de top de soluții în materie de poliolefine (polimeri dezvoltați de la polipropilenă). Poliolefinele „rămân esențiale pentru diverse industrii, cum ar fi energia, industria auto, a ambalajelor, construcțiile și asistența medicală”.

Totodată, OMV consideră că „un factor de succes cheie pentru modelele de afaceri sustenabile pe termen mediu și lung este creșterea în sectorul materiilor prime regenerabile, a bioplasticelor și dezvoltarea de soluții circulare”.

Se estimează că cererea de poliolefine reciclate va crește până în 2030, la nivel global, de trei ori mai repede decât „polimerii virgini” (tip polipropilenă).

OMV se bazează pe o capacitate de producție chimică de 7 milioane tone din care 6 milioane de tone de poliolefine, care spune că o plasează printre primii 10 producători de poliolefine la nivel mondial.

În rafinării: combustibili sustenabili și materii prime pentru petrochimie

OMV contează pe scăderea producției de combustibili de origine fosilă „în conformitate cu modelele de cerere în schimbare” și integrează această linie de afaceri cu cea de produse chimice.

Producția rafinăriilor de combustibili sustenabili și de materii prime chimice va crește până la 1,5 milioane de tone pe an până în 2030, din care combustibilii sustenabili pentru aviație vor acoperi aproape jumătate din volum.

 „În rafinare, OMV se îndepărtează de materiile prime fosile pentru a deveni un lider și inovator de combustibili durabili și materii prime chimice în Europa. Acest lucru va conduce și va aprofunda integrarea cu afacerea noastră cu produse chimice și materiale”, spune Martijn van Koten, membru al Comitetului executiv responsabil pentru rafinare.

Vânzările cu amănuntul în stații de încărcare electrice și de H2

În marketing, OMV va crește profitabilitatea și va dezvolta în continuare potențialul de piață existent printr-o creștere semnificativă în sectorul de afaceri non-combustibil.

Segmentul de vânzare cu amănuntul „va fi rezilient, dar va trece din ce în ce mai mult de la combustibil la încărcarea vehiculelor electrice, hidrogen și convenience. Un portofoliu de combustibili premium durabili, bazați pe biocombustibili și combustibili sintetici, va compensa scăderea combustibililor fosili”.

OMV intenționează să ridice contribuția afacerii cu amănuntul fără combustibil cu aproximativ 30% la marjele companiei până în 2030.

OMV își extinde capacitățile pentru a profita de creșterea încărcării vehiculelor electrice, valorificându-și poziția puternică de retail în Europa Centrală și de Est.

Investind peste 400 de milioane de euro până în 2030, OMV va oferi până atunci peste 2.000 de puncte de încărcare electrică la stațiile de alimentare pe autostrăzi și rute de tranzit, plus aproximativ 17.000 de puncte de încărcare pentru birouri.

OMV urmărește, de asemenea, să crească vânzările de combustibil sustenabil pentru aviație la peste 700.000 de tone,  „cu mult dincolo de obligațiile din reglementări – și va viza piața de conformare voluntară, care este în creștere”.

Dezvoltarea afacerii cu energie geotermală

OMV va investi aproximativ 5 miliarde de euro în dezvoltarea afacerilor cu emisii scăzute de carbon, de exemplu energia geotermală și captarea și stocarea carbonului (CCS) pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Producția de enertgie geotermală urmează să ajungă până la 9 TWh (miliarde kWh) până în 2030. OMV își dezvoltă, de asemenea, afacerea CCS pentru a compensa emisiile absolute. Ținta pentru 2030 este să se ajungă la 5 milioane de tone de CO2 stocate pe an.

OMV își va extinde, de asemenea, producția de energie solară și eoliană la cel puțin 1 TWh și va explora oportunitățile în soluțiile de stocare a gazului și a hidrogenului.

Pe lângă reducerea amprentei de CO2, OMV lucrează și la reducerea emisiilor de metan. Arderea la faclă (a gazelor reziduale din rafinării) și evacuarea gazelor asociate din producția de petrol vor fi eliminate treptat până în 2030.

Profitul operațional CCS este de așteptat să atingă cel puțin 6 miliarde euro până în 2030.

Fluxul de numerar operațional (cu excepția efectelor nete asupra capitalului de lucru) ar trebui să ajungă la peste 7 miliarde euro. Sunt planificate investiții de 3,5 miliarde euro în fiecare an pentru a susține creșterea organică. Cel puțin 40% au fost alocate proiectelor cu emisii scăzute de carbon, potrivit strategiei OMV.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: