marți

16 iulie, 2024

romgaz companie sediu gaze naturale

2 iunie, 2024

Romgaz (SNG) a convocat acționarii pe data de 1 iulie pentru aprobarea unui program de emisiuni de obligațiuni corporative și a ofertei inaugurale de obligațiuni – până la 500 milioan euro – în cursul anului 2024 euro.

Bani vor merge inclusiv către proiectul gazelor din Marea Neagră, potrivit raportului transmis Bursei de Valori București.

Titlurile vor avea o maturitate de 5 și 12 ani, și vor fi listate la Bursa din Luxemburg, dar și la Bursa de Valori București.

Primă tranșă din programul de 1,5 miliarde euro


Prima tranșă de obligațiuni, de 500 milioane de euro, din program de maxim 1,5 miliarde de euro, este programată la jumătatea lunii iulie, banii urmând să meargă pentru proiectele Romgaz, inclusiv finanțarea Neptun Deep, a spus, recent, Răzvan Popescu, CEO al companiei, la un eveniment de la BVB.

În urma analizei ofertelor neangajante transmise de instituțiile financiare cărora le-au fost solicitate oferte indicative au fost selectate următoarele instituții financiare cu rol de aranjor în sindicatul de intermediere: BT capital Partners S.A., Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, J.P. Morgan SE, Raiffeisen Bank International AG și UniCredit Bank GmbH, potrivit documentelor Romgaz pregătite pentru AGA.

Romgaz, același rating de credit ca România

În cursul lunii mai 2024, agenția de rating Fitch Ratings Limited a acordat Romgaz rating-ul de credit BBB- (același nivel cu rating-ul de țară al României), ceea ce reprezintă un avantaj în accesarea acestei surse de finanțare.

Având în vedere nivelul programului, conducerea executivă a ROMGAZ este de părere că listarea programului și a emisiunii inaugurale trebuie să aibă loc în principal pe Bursa de la Luxemburg, care asigură accesul Societății la o gamă mai extinsă de finanțatori.


În același timp, piața locală de capital poate susține emisiunea inaugurală de obligațiuni, investitorii locali având resursele necesare pentru a subscrie în cadrul emisiunii.

Investiții estimate la 4 miliarde euro, Romgaz trebuie să contribuie cu 50%

În anul 2023 a fost luată decizia finală de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep. Planul de dezvoltare a fost confirmat de ANRM. Investițiile estimate pentru faza de dezvoltare a proiectului sunt de până la 4 miliarde eurp, din care ROMGAZ trebuie să asigure 50%.

La acest moment perimetrul Neptun Deep se află în faza de dezvoltare a zăcămintelor comerciale, care presupune lucrări de foraj și de construire a infrastructurii necesare pentru exploatarea și valorificarea gazelor naturale.

Contractele majore de execuție sunt încheiate în proporție de peste 90%, cu angajamente ferme pentru perioada 2024-2026 astfel încât să fie asigurată începerea producției de gaze naturale la termenul estimat, în anul 2027.

Pe lângă acest proiect, ROMGAZ derulează o serie de alte proiecte semnificative în producția de gaze naturale (proiectul Caragele)și energie electrică (finalizarea noii centrale de la Iernut și investiția în proiecte de energie regenerabilă).

Rectificare bugetară: venituri în scădere cu 9%, profit în scădere cu 20%

De asemenea, Romgaz a propus acționarilor o rectificare a bugetului pentru 2024. Astfel, compania estimează venituri de 7,65 miliarde de lei, în scădere cu 9% față de propunerea inițială, și un profit de 2 miliarde, în scădere cu 20%.

Pentru anul 2024 S.N.G.N. ROMGAZ S.A. își propune realizarea unui program de investiții cu un buget total de 4.414.391 mii lei în care intră însă și rambursările de credite.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: