miercuri

12 iunie, 2024

16 mai, 2024

Compania ROMGAZ anunță că astăzi, 16 mai 2024, a fost înregistrată la Agenția servicii Publice a Republicii Moldova, în Registrul de Stat al persoanelor juridice, Sucursala ROMGAZ din Chişinău, potrivit unui comunicat al companiei.

Prin Hotărârea nr. 32/2024, Consiliului de Administrație al ROMGAZ a aprobat înființarea unei sucursale de furnizare gaze în Republica Moldova și efectuarea demersurilor de înregistrare a acesteia sub denumirea „Societatea Națională de Gaze Naturale ROMGAZ SA Mediaș – Sucursala Chișinău”.

Cu această ocazie, Răzvan Popescu, CEO ROMGAZ, a declarat: „Demersul înregistrării Sucursalei ROMGAZ la Chișinău se înscrie în sfera acțiunilor pe care compania le derulează în scopul extinderii activității de furnizare gaze la nivel regional, obiectiv prevăzut în strategia companiei pentru perioada 2021 – 2030. ROMGAZ dorește să contribuie la asigurarea securităţii în aprovizionare cu gaze naturale în Republica Moldova, iar pasul făcut azi asigură premisele atingerii acestui deziderat”.


Aristotel Jude, Director General Adjunct ROMGAZ a adăugat: „În perioada imediat următoare, ROMGAZ va realiza demersurile necesare obținerii licenței de furnizare gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Suntem convinşi că prezenţa ROMGAZ în Republica Moldova şi tranzacționarea gazelor naturale pe piaţa centralizată din Republica Moldova va contribui eficient la liberalizarea pieţei gazelor naturale din această țară şi la crearea premiselor necesare stabilirii unui preț real în beneficiul consumatorilor”.

Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România

S.N.G.N. ROMGAZ S.A. este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. Compania are o experiență vastă în domeniul explorării și producerii de gaze naturale, istoria sa începând acum mai bine de 100 de ani, în anul 1909.

ROMGAZ face explorare geologică în scopul descoperirii de noi zăcăminte gazifere, produce gaz metan prin exploatarea zăcămintelor din portofoliul companiei, depozitează subteran gaze naturale, efectuează intervenții, reparații capitale și operații speciale la sonde și asigură servicii profesioniste de transport tehnologic.

În 2013, Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică. La data de 1 august 2022 Romgaz a devenit acționarul unic al ROMGAZ BLACK SEA LIMITED (înființată ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: