miercuri

19 iunie, 2024

3 iunie, 2024

În ciuda menținerii unei dobânzi ridicate la creditele acordate pentru locuințe care s-a situat în jur de 8% încă din vara anului trecut, volumul creditării a crescut din vara anuluio 2023. Chiar în condițiile în care dobânzile creditelor ipotecare sunt aproximativ duble față de cât erau cu 2-3 ani în urmă, potențialii clienții nu au mai așteptat scăderea dobânzilor, existând riscul ca să crească prețul unei locuințe noi sau chiar mai veche.

În acest caz s-a manifestat și concurența de pe piața interbancară, băncile oferind posibilitatea de a refinanța un credit oricând, obținând o dobândă mai scăzută, însă prețul casei nu mai poate fi micșorat după achiziție. Stocul creditelor imobliare a urcat în aprilie la 106,2 mld lei, egalând vârful din decembrie 2022, după ce în iulie 2023, se consemnase o scădere la 104,6 mld lei.

În plus, dacă inflația va continua să scadă, BNR va reduce dobânda cheie în luna iulie, declanșând ciclul de relaxare monetară.


Cum piața imobiliară a fost parțial blocată de creșterea prețurilor la materialele de construcții și de creșterea puternică a dobânzilor, dezvoltatorii imobiliari sunt mai dispuși să scape de stocurile de locuințe nevândute pentru a-și continua activitatea.

Achizițiile de locuințe cresc și cererea de credite de consum

Lunile martie și aprilie au adus o creștere a cererii de creditare din partea gospodăriilor populației, în special pe segmentul creditelor de consum, care au crescut la un maxim istoric de 67,5 miliarde lei. La aceasta a contribuit reducerea ratei dobânzii la noile credite de consum, de la 13,03% în ianuarie, la 10,69% în luna aprilie, conform datelor publicate de BNR.

Creșterea s-a consemnat doar la creditele acordate în lei, cele în euro fiind mai puțin accesate. Aceasta și deoarece cursul de schimb leu/euro s-a menținut relativ stabil în aprilie și mai, în contextul reconsiderării de către investitori a traiectoriilor probabile ale ratelor dobânzilor băncilor centrale majore, dar și pe fondul atractivității relative încă ridicate a plasamentelor în moneda națională și al expectațiilor ameliorate privind evoluția raportului leu/euro.

Rata medie a dobânzii la creditele noi acordate clienților nebancari a înregistrat o scădere considerabilă în aprilie (-0,30 puncte procentuale, la 8,28 la sută), după o altă scădere de 0,50 puncte procentuale în martie, ceea ce a surclasat aprecierea din primele două luni ale anului.


Evoluția dobânzilor a reflectat mai cu seamă descreșterea pronunțată consemnată de costul mediu cu dobânda pe segmentul populației (-0,24 puncte procentuale față de luna aprilie, la 8,28 la sută), în contextul scăderii ample a ratei dobânzii la creditele noi pentru consum (-1,49 puncte procentuale) și al majorării volumului acestor credite până la un maxim istoric.

În același timp, rata medie a dobânzii la creditele noi ale societăților nefinanciare s-a redus cu 0,08 puncte procentuale (la 8,30 la sută).

În luna mai a scăzut încrederea consumatorilor

Luna mai a marcat o temperare neașteptată a consumului, indicatorul pentru încrederea consumatorilor coborând la nivelul lunii martie, după ce în aprilie urcase cu două puncte procentuale, la -13,6. Totuși, încrederea consumatorilor în mai a fost superioară față de întreg anul 2023, ceea ce înseamnă că în 2024 va avea o contribuție pozitivă la expansiunea PIB.

Indicatorul de sentiment economic (ESI) – un indicator compozit calculat de Direcția Generală Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN) a Comisiei Europene. Obiectivul său este de a urmări creșterea PIB-ului la nivelul statelor membre, al UE și al zonei euro – ,  a scăzut în mai la 102,6 de la 104,8 în luna precedentă.

Încrederea s-a deteriorat la toate capitolele în această lună, cea mai notabilă scădere fiind înregistrată în componenta comerțului cu amănuntul. Indicatorul de așteptări de angajare (EEI) a scăzut, de asemenea, la 108,7 în luna mai, față de 109,6 în luna precedentă. La nivelul UE, ESI paneuropean a crescut ușor în mai, până la 96,5 față de 96,2 în aprilie.

ESI pare să fi surprins corect creșterea pozitivă a economiei românești în T1/2024, deoarece datele semnal ale PIB-ului au arătat o creștere de 0,5%, față de ultimul trimestru din 2023, pe serie ajustată sezonier

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: