Just Business

O interfață între Economie și viața afacerilor

12 mai, 2024

În primele trei luni ale anului, exporturile României s-au cifrat la 23 miliarde de euro, în scădere cu 3,7% față de T1/2023, iar importurile s-au redus cu 2,3% la 29,65 mld euro. Deficitul balanței comerciale pe general s-a redus însă cu 1,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 6,7 miliarde euro.

Unul dintre capitolele unde înregsitrăm un deficit însemnat este reprezentat de importul de produse alimentare și animale  vii – deficit alimentat și de creșterea neobișnuită a consumului, care în T1 a făcut cel mai mare pas trimestrial de după pandemie.

La graficul de mai jos – unde prezentăm situația evolutiei importurilor de alimente, trebuie făcută precizarea că, sezonier, în lunile de vară acest deficit se reduce datorită exporturilor de cereale și semințe oleaginoase și crește în perioada sărbătorilor, mai ales în cazul cărnii. Importurile de mărfuri agroalimentare a ajuns să reprezinte în T1/2023 aproximativ 10% din totalul importurilor.


Importurile de alimente au ajuns la jumătate din consumul intern

Creșterea consumului privat vine însoțită de majorarea deficitului comercial.

Practic, jumătate din consumul intern a ajuns să fie acoperit de importuri. Iar tendința din ultimele luni este de adâncire a deficitului, în ciuda subvențiilor pe care le acordă statul fermierilor pentru diferite culturi, prin programe precum tomata, usturoiul sau altele asemenea.

„În perioada 1.I-31.III 2024, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (47,7% din export şi 36,2% din import) şi alte produse manufacturate1) (29,1% din export din 27,9% la import)”, se arată în comunicvatul INSSE.


Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada 1.I-31.III 2024 a fost de 16,8405 miliarde euro la expedieri şi de 21,9373 milioarde euro la introduceri, reprezentând 73,4% din total exporturi şi 74,0% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada 1.I-31.III 2024 a fost de 6,1056 milioarde euro la exporturi şi de 7,7078 miliarde euro la importuri, reprezentând 26,6% din total exporturi şi 26,0% din total importuri.

(Citește și: ”Consumul duduie: în T1 s-a înregistrat cel mai mare salt trimestrial de după pandemie”)

***

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: