miercuri

24 aprilie, 2024

2 iunie, 2022

Guvernul a semnat joi un memorandum de înțelegere cu EIT InnoEnergy, parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie, cu scopul accelerării implicării României în lanțul valoric european al bateriilor, prin intermediul mai multor inițiative coordonate de agenția europeană: circa 20.000 de persoane ar urma, astfel, să fie calificate sau recalificate în industria bateriilor pentru mașinile electrice, în următorii 4 ani.

România și EIT InnoEnergy vor colabora pentru realizarea și implementarea unui strategii naționale pentru baterii, perfect aliniată la nevoile și oportunitățile lanțului valoric european. Aceasta va stabili și activa ecosistemul românesc de baterii, promovând o dezvoltare accelerata a acestuia, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Economiei.

„Acest parteneriat este rezultatul consecvenței cu care am transmis, în ultimele șase luni, mesajul de a dezvolta în România capacități de producție, concomitent cu dezvoltarea cercetării, a inovării, a formării și a reconversiei profesionale. Europa crește viteza de luare a deciziilor și de stabilire a parteneriatelor, iar România nu va sta deoparte și va participa activ la masa rotundă a statelor europene puternice. Avem nevoie de susținere într-un parteneriat echilibrat bazat pe valori și interese comune. Așa vom evidenția România pe harta economică de interes a Europei”, a declarat ministrul economiei, Florin Spătaru


Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) – un program de referință conceput pentru a perfecționa forța de muncă din întregul lanț valoric european al bateriilor – va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziție justă, (Dolj, Gorj, Mureș, Hunedoara, Prahova și Galați). În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universități din România pentru a introduce noi programe de licență și masterat pentru studenți.

„Ne propunem să fim mai orientați către viitor, inclusiv în proiecte legate de economia circulară care pot atrage investiții și genera noi locuri de muncă. Vrem să atragem investiții de cel puțin 2 miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii cinci ani. Semnarea, astăzi, a acestui acord cu EIT InnoEnergy este un pas în aceasta direcție. Dorim să pregătim forța de muncă în sectorul bateriilor pentru a atrage mai ușor investiții. Acordul semnat și intrarea noastră în Academia Alianței Europene pentru Baterii (EBA) este și o importantă oportunitate pentru unele universități cum ar fi cea din Petroșani, Pitești, Craiova sau Galați care pot să folosească cu sprijinul EIT InnoEnergy un curriculum european de pregătire”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la semnarea memorandumului.

„Până în 2025, proiectele legate de baterii vor crea între trei și patru milioane de locuri de muncă directe și indirecte, ceea ce înseamnă că aproximativ 800.000 de lucrători din Europa vor trebui să fie recalificați și perfecționați cu expertiză specifică bateriilor. Este nevoie de un efort considerabil și sunt încântat de faptul că Academia EBA a reușit să răspundă cu succes nevoilor de formare în țări precum Franța, Spania, Ungaria, iar acum și România. Pentru a crea o lume mai sustenabilă, îmbunătățind în același timp securitatea energetică europeană, trebuie să construim capacitățile, competențele și investițiile în inovare care să ne permită să realizăm acest lucru”, a declarat și Diego Pavía, CEO EIT InnoEnergy.

Memorandumul de Înțelegere va promova, de asemenea, utilizarea platformei de investiții în afaceri, o platformă unică pentru principalele părți interesate de accelerarea proiectelor în domeniul bateriilor.


„Ministerul Educației va susține inițiativele de dezvoltare a unor programe de studii relevante în domeniul bateriilor și a stocării energiei prin intermediul universităților și unităților de învățământ profesional/învățământ profesional dual. De asemenea, Ministerul Educației va fi punctul de contact pentru Academia Europeană a Bateriilor”, a declarat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Având în vedere faptul că toate părțile sunt dedicate succesului implementării strategiei românești privind bateriile, un grup de lucru desemnat de Guvernul României va fi activat pentru a lucra cu părțile instituționale interesate, în timp ce EIT InnoEnergy va sprijini cu resurse, schimb de cunoștințe și bune practici învățate din istoria sa bogată în promovarea inovării durabile în întreaga Europă, mai transmite Ministerul.

EIT InnoEnergy își desfășoară activitatea în centrul tranziției energetice și este principalul motor de inovare în domeniul energiei sustenabile din Uniunea Europeana, aducând tehnologia și competențele necesare pentru a accelera Pactul Ecologic European și obiectivele de decarbonare ale Europei.

EIT InnoEnergy este motorul a trei inițiative europene strategice, respectiv Alianța Europeană pentru Baterii (EBA), Centrul European de Accelerare a Hidrogenului Verde (EGHAC) și Inițiativa Solară Europeană (ESI).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: