Mercedes a primit de la Guvernul român un ajutor de stat de 35 milioane de euro pentru achiziția unor echipamente în scopul retehnologizării capacităților din România de la Sebeș (foto) și Cugir, pentru producția de echipamente de mașini electrice, potrivit unui comunicat al Executivului.
Proiectul Mercedes se adaugă proiectelor Draxlmaier, RockTech Lithium și calculelor Varta pentru investiții în România în domeniul bateriilor electrice.
Unitățile de montaj şi producţie Star Assembly SRL din Sebeş și Star Transmission din Cugir fac parte din rețeaua de producţie pentru trenurile de rulare ale vehiculelor produse de concernul german Mercedes-Benz. Mercedes produce în România componente și cutii de viteze automate pentru Mercedes-Benz, inclusiv varianta pentru vehicule hibrid.
Cele două companii sunt printre primele din România care au implementat un sistem de învăţământ dual, de care au beneficiat 330 de tineri în ultimii 6 ani.
Investiții totale Mercedes de 930 de milioane de euro
La investiția de retehnologizare de până acum , de 320 de milioane de euro, se vor adăuga alt sume pentru dezvoltarea de proiecte pentru trecerea la producţia de componente destinate vehiculelor electrice, au declarat reprezentanții Mercedes cu ocazia vizitei de miercuri a premierului Nicolae Ciucă la Sebeș.
Cele două uzine Mercedes Star Assembly din Sebeş și Star Transmission din Cugir au ajuns la cifra de afaceri de 1,5 miliarde de euro, în urma unor investiții totale de peste 930 milioane de euro.
Cele două companii ocupă locul al treilea în clasamentul exportatorilor din România, după Dacia și Ford.
Începutul ofensivei de electrificare
Investițiile legate de electrificarea transportului rutier au făcut un pas important, anul, trecut, odată cu anunțul de anul trecut al companmiei germane Draxlmaier privind cele 200 de milioane de euro pe care le va cheltui pentru prima fabrică de baterii pentru mașini electrice din România, la Timișoara.
La începutul lunii martie din acest an, a fost anunțată o investiție de 400 de milioane de euro, a companiei germano-canadiene RockTech Lithium, pentru construcția unei rafinării de pulbere de litiu – necesar pentru baterii.
La rândul său, Varta ia în calcul o investiție de un miliard de euro într-o fabrică de baterii în România.
România are surse neexplorate de litiu și de alte metale rare.
***