vineri

26 aprilie, 2024

30 mai, 2022

Prețul a trei metale-cheie pentru construcția de baterii – cobalt, litiu și nichel – ar urma să scadă în următorii ani, potrivit unei analize Goldman Sachs, în care se arată că investitorii care au dorit să prindă trenul tranziției la energia verde s-au grăbit să acumuleze expuneri în această zonă, ceea ce a dus la creșterea accelerată a prețurilor, transmite Bloomberg.

„Investitorii sunt pe deplin conștienți de faptul că metalele din componența bateriilor vor juca un rol crucial în economia globală a secolului 21”, au spus analiștii Goldman. „Cu toate acestea, în ciuda acestui profil de cerere exponențială, vedem piața taur (piață bursieră caracterizată de creșteri sau așteptări de creștere, n.r.) a metalelor pentru baterii ca fiind încheiată pentru moment.”

Perspectivele pe termen lung pentru aceste metale rămân puternice, nu în ultimul rând din cauza adoptării rapide a vehiculelor electrice, potrivit Goldman. Dar exuberanța investitorilor a dus la o ofertă excesivă.

Creșterea de 500% a prețului litiului riscă să deraieze obiectivele climatice ale lumii


Analiștii Goldman Sachs observă că a existat o creștere semnificativă a investițiilor de capital în zone legate de aprovizionarea pentru cererea pe termen lung de mașini electrice, ”în esență, s-a tranzacționat o marfă pe termen scurt ca o acțiune pe termen lung”.

„Aceste prețuri fundamental greșite au generat, la rândul lor, un răspuns uriaș din partea ofertei, cu mult înaintea tendinței cererii”, avertizează ei.

Ei se așteaptă la o „corecție bruscă” a prețurilor litiului, așa încât media să se mențină sub 54.000 de dolari pe tonă în acest an, în scădere de la un preț spot de peste 60.000 de dolari. Acesta ar urma să scadă în continuare la o medie de puțin peste 16.000 de dolari în 2023, se mai arată în raportul citat.

Cobaltul va scădea probabil la o medie de 59.500 de dolari pe tonă anul viitor, de la aproximativ 80.000 de dolari în prezent Este posibil ca nichelul să crească cu aproape 20% până la sfârșitul acestui an, până la 36.500 de dolari pe tonă, înainte ca „presiunile fundamentale” să-l readucă pe o tendință descendentă, prognozează analiștii.


Cu toate acestea, prețurile ar putea crește din nou după 2024, mai avertizează ei.

„Această fază de supraaprovizionare va semăna în cele din urmă semințele superciclului materialelor necesare bateriilor, din a doua jumătate a acestui deceniu”, susține banca. Apoi, „creșterea cererii va depăși în mod mai sustenabil creșterea ofertei”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: