joi

13 iunie, 2024

30 martie, 2024

Românii care călătoresc în statele din spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de la frontierele aeriene (aeroporturi) şi maritime (porturi) începând de duminică.

Statele membre Schengen sunt: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Elveţia, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein.

În cea ce privește frontierele aeriene, eliminarea controlului este una teoretică pentru că regulile de securitate aeriene car impun controlul bagajelor și prsoanelor care călătorec cu avionul rămân neschimbate.

Explicații ale șefului Poliției de Frontieră


Chestorul de poliţie Cornel Laurian Stoica, care conduce Poliţia de Frontieră, a explicat pentru News.ro că, după aderarea României cu frontierele aeriene şi maritime la Spaţiul Schengen, angajaţi ai diverselor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pot face controale, aleatoriu, şi pot verifica documentele pasagerilor cu ajutorul unor terminale mobile conectate la ”toate bazele relevante de date” naţionale şi ale Spaţiului Schengen.

Persoanele urmărite general sau internaţional vor fi reţinute şi predate autorităţilor competente, iar celor care se constată că au comis infracţiuni – deţin substanţe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranţi ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale.

Reguli aplicabile minorilor

Ca şi în cazul adulţilor, minorii vor merge direct către poarta de îmbarcare. Ei nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent.

Atât adulţii, cât şi minorii vor avea nevoie de aceleaşi documente ca şi până în prezent. Diferenţa constă în faptul că nu vor mai exista controale efectuate asupra documentelor de către Poliţia de frontieră, la ghişee special amenajate în acest sens. Documentele vor fi prezentate doar la solicitarea poliţiştilor de frontieră prezenţi în aeroporturi şi porturi.


Documente de călătorie necesare minorilor:

Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană

  • Document de călătorie valabil

  • Declaraţia autentificată a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate,  dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi

  • Declaraţia autentificată a ambilor părinţi  din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele

  • Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliul sau reşedinţa stabilite în ţara spre care călătoreşte şi face dovada în acest sens

  • Dovada scopului declarat al călătoriei şi declaraţia autentificată prin care unul dintre părinţi îşi dă acordul pentru efectuarea călătoriei, când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit

  • Document de călătorie valabil

  • Declaraţie autentificată a ambilor părinţi din care să rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate

  • Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte

Declaraţiile autentificate se obţin în ţară de la notarul public şi în străinătate de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare.

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră.

Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul. Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism.

O statistică relevantă

La nivel naţional vor opera în condiţii Schengen 17 aeroporturi şi 4 porturi maritime.

În anul 2023 pe aeroporturile din Romania au fost înregistrate peste 160.000 de curse, dintre care aproximativ 66% au fost zboruri către/dinspre zona Schengen.

Dintre cele aproximativ 110.000 de curse către/dinspre zona Schengen: 55,5% au fost înregistrate pe Aeroportul Otopeni, 14,6% pe Aeroportul Cluj Napoca, 7,9% pe Aeroportul Iaşi şi 7,8% pe Aeroportul Timişoara.

Aproximativ 23 de milioane de pasageri au tranzitat aeroporturile internaţionale din România în anul 2023, cei mai mulţi fiind înregistraţi pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă din Bucureşti (13.727.345 de pasageri), urmat de Aeroportul Internaţional Avram Iancu din Cluj-Napoca (aproximativ 3 milioane de pasageri) şi Aeroportul Internaţional Iaşi (peste 2 milioane de pasageri).

În cursul anului 2023 aproximativ 300.000 de minori au efectuat curse de pe aeroporturile din România. Faţă de peste 2.500 minori s-a luat măsura nepermiterii ieşirii din România.

De asemenea, în anul 2023 au intrat în România pe cale maritimă 115.000 de persoane şi au ieşit 107.500.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: