luni

15 iulie, 2024

21 martie, 2024

Românii care vor călători în spaţiul Schengen cu minori vor fi obligați să dețină o autorizaţie de la poliţiştii de frontieră, conform unor propuneri elaborate de Ministerul de Interne în pregătirea intrării aeriene și maritime în spațiul Schengen.

Măsura ar urma să se aplice de la 1 aprilie, odată cu intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, și este valabilă și pentru copii însoțiți și pentru cei neînsoțiți.

Reprezentanţii aeroporturilor reclamă că o astfel de masură ar duce la cozi mai mari şi chiar la imposibilitatea de îmbarcare la timp a pasagerilor. România ar deveni singură ţară din Schengen care instituie astfel de controale, spun reprezentanți ai aeroporturilor citați de Știri TVR.


Prevederile referitoare metodologia de aplicare a mențiunilor referitoare la minori din proiectul de OUG:

  • Părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori, precum și minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți, să se prezintă în anumite spații special amenajate și semnalizate ca atare, în incinta aeroporturilor și porturilor, în vederea acordării de către polițiștii de frontieră a autorizației care atestă îndeplinirea condițiilor prevăzute la art.30.

  • Odată obținută, autorizația se prezintă companiei de transport aerian sau maritim, de către părinții, reprezentanții legali sau persoanele care însoțesc minorii cetățeni români, precum și de către minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți în vederea continuării procedurii de îmbarcare. În lipsa acesteia, minorului cetățean român nu i se permite îmbarcarea pentru efectuarea călătoriei în străinătate.
  • Măsuri similare sunt stabilite și în cazul zborurilor cu plecare din România către state Schengen, care urmează a fi efectuate de pe aerodromuri și heliporturi ori în cazul navigației de agrement sau croazieră aflate în afara incintelor aeroporturilor și porturilor, caz în care părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori, precum și minorii cetățeni români care pot călători neînsoțiți, au obligația de a se prezenta la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei, cu cel mult 12 ore dar nu mai puţin de 3 ore înainte de îmbarcare, în vederea acordării autorizației care atestă îndeplinirea condițiilor prevăzute la art.30.

Aeroporturile cer eliminarea măsurii: Nu există în nicio altă țară UE

Reprezentații Asociației Aeroporturilor reclamă că impunerea unor controale speciale în cazul copiilor ar crea probleme și mai mari, fiind necesare eforturi suplimentare din partea acestor companii.


David Ciceo, preşedinte, Asociaţia Aeroporturilor din România, a declarat pentru TVR Știri:

„În nicio ţară Schengen nu se fac astfel de verificări. Pasagerii vor trebui să stea la o coadă înainte de check-in, ulterior să se prezinte la check-in, unde iar urmează o verificare. Având în vedere că ar ingreuna fluxul, noi am cerut reanalizarea acestui proiect.”

Sancțiuni de până la 5.000 de lei

Oficialii Ministerului de Interne mai propun că persoanele care se prezintă la îmbarcare, fără autorizația necesară scoaterii minorilor din țară, să primească o amendă între 2.000 și 5.000 de lei, pentru fiecare minor.

Companiiile de transport care încalcă interdicția vor primi și ele amenzi cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei, tot pentru fiecare minor. TVR INFO a cerut ministerului un punct de vedere pe această temă, dar nu am primit niciun răspuns până la difuzarea acestei știri.

Explicația MAI: ”Măsură pentru combaterea traficului de minori”

Specialiștii care militează pentru combaterea traficului de minori sunt de părere că măsură a fost propusă tocmai pentru că România e țară sursă.

Silvia Tăbușcă, director, Centrul pentru Drepturile Omului şi Migraţie: „Numărul foarte mare de copii români identificati ca victime ale traficului de persoane în spațiul Uniunii Europene determină practic autoritățile din România, dar și solicitări din partea altor state membre ale spațiului Schengen, ca România să ia astfel de măsuri. România nu este pregătită în acest moment pentru a intra în spațiul Schengen.”

Nota de fundamentare a proiectului de OUG aflat în dezbatere publică precizează, de altfel, că modificările au fost elaborate în concordanță cu Convenţia cu privire la drepturile copilului.

„Potrivit acestui tratat, statele semnatare ale convenției se obligă să asigure copilului protecţia şi îngrijirea necesare în vederea asigurării bunăstării sale, ţinând seama de drepturile şi obligaţiile părinţilor săi, ale reprezentanţilor săi legali sau ale altor persoane cărora acesta le-a fost încredinţat în mod legal, şi în acest scop vor lua toate măsurile legislative şi administrative corespunzătoare sau de orice altă natură necesare în vederea punerii în aplicare a drepturilor recunoscute, inclusiv vor veghea ca instituţiile și serviciile care răspund de protecţia şi îngrijirea copiilor să respecte standardele referitoare la securitate şi sănătate, precum şi la asigurarea unei supravegheri competente”, menționează Nota.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: