marți

23 aprilie, 2024

13 iulie, 2012

Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei a ridicat interdicțiile de racordare la conducta Isaccea-Negru Vodă, care permite exportul de gaze, printr-un ordin al preșdintelui ANRE, Niculae Havrileț.

Ordinul pentru aprobarea Metodologiei de alocare a capacității pe conducta de tranzit Isaccea I – Negru Vodă I a fost emis pe 9 iulie de ANRE.

Prin acest act normativ, Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Mediaș scoate la licitație o capacitate de transport de gaze pe conducta dobrogeană la un tarif de pornire fundamentat pe ”analiza comparativă a tarifelor de transport din unele state membre ale Uniunii Europene”.


Ridicarea interdicțiilor de racordare a funirzorilor de gaze la conducta Isaccea-Negru Vodă dă posibilitatea unor companii ca Romgaz (de stat) sau OMV Petrom (controlată de grupul austriac OMV) să scoată masiv din țară gaze naturale, la prețuri mai mari decât sunt obligate să vândă pe piața românească, în condițiile în care se mențin încă tarifele reglementate la gaze.

Ieșind la export, un mare producător de gaze are oportunitatea unor profituri substanțiale, însă consumatorii români (casnici sau industriali) ar urma să fie văduviți gaze ieftine (la prețuri încă reglementate), iar statul s-ar vedea nevoit să apeleze mai masiv la importuri mai scumpe din Rusia.

Actul normativ al ANRE prevede, însă, că licitația de la Transgaz va fi făcută pentru comercializarea unei capacități de transport pentru un singur an gazier.

”Transgaz comercializează capacitatea disponibilă pe termen lung, respectuv un an gazier, în punctele Isaccea I (pe direcția de intrare în conductă) și, respectiv, Negru Vodă I (pe direcția de ieșire din conductă)”, prevede ordinul ANRE.


Aceasta pare să fie și bariera care ar mai bloca exportul de gaze din România, pentru că această operațiune implică investiții și lucrări ample de până la un an și jumătate, după cum ne-a declarat președintele ANRE, Niculae Havrileț.

”Deocamdată, nu se pot exporta gaze, dar teoretic, în viitor, se va putea. Practic nu se va întâmpla curând această posibilitate, pentru că sunt probleme de natură tehnică, ar însemna racordare de conducte, autorizații, lucruri care nu se pot întâmpla mai devreme de 1 an, 1 an și jumătate”, a declarat Havrileț, pentru cursdeguvernare.ro.

Firmele care doresc să se racordeze la conducta Isaccea-Negru Vodă vor trebui să suporte aceste costuri.

În privința prețurilor la gaze, acestea vor fi liberalizate treptat în perioada 2013-2018, pentru consumatorii casnici, și în perioada 1 decembrie 2012-2014, pentru consumatorii industriali, conform calendarului comunicat de ANRE.

Cine este interesat de racordul la conductă

Așa cum am arătat mai sus, prima companie care s-ar arăta interesată de racordul la conductă ar fi OMV Petrom, pentru a ieși la export cu gaze extrase ieftin din România, dar care ar putea fi vândute scump în străinătate.

În discuția avută cu publicația cursdeguvernare.ro, președintele ANRE Niculae Havrileț a avansat o variantă de nivel mult mai mic – distribuitorul de gaze care deservește Mangalia și localitățile limitrofe, firmă care, normal, nu exportă, ci eventual importă gaze în România.

”Orice operator sau furnizor de gaze naturale ar avea un interes să se racordeze la acea conductă. Teoretic, operatorul de gaze din Mangalia ar fi primul interesat. Operatorul a solicitat și din acest moment va putea obține acordul de acces”, a spus șeful ANRE.

Din anul 2009, firma Megaconstruct SA deține concesiunea pentru a distribui gaze naturale în localitățile Mangalia, Neptun, Cap Aurora, Jupiter, Venus, Saturn, Olimp.

Compania face parte din grupul de firme Nova Trade, controlat de Dan Adamescu.

Între acordul cu Rusia și sancțiunile UE

România era obligată prin regulementele europene să ridice interdicția de racordare la conducta Isaccea-Negru Vodă, însă operațiunea implică modificarea unui acord între România și Federația Rusă, prin Tranzgaz și, respectiv, Gazprom.

”Face parte din acord guvernamental și acordul va trebui să se modifice în urma consultărilor guvernamentale”, a explicat Havrileț.

Această problemă datează din anul 1986, când România a încheiat o convenție cu URSS, prin care sovieticii au obținut dreptul exclusiv de a transporta gaze pe conducta Isaccea-Negru Vodă, către state terțe.

Acest acord a fost întărit în anul 1996, printr-un alt document încheiat cu Federația Rusă.

Cele două înțelegeri ar urma să producă efecte până în anul 2016, însă România a denunțat în decembrie 2011 convențiile, potrivit HotNews.ro.

În schimb, Regulamentul (CE) nr. 1775/2005 privind condițiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale obligă România să ofere accesul nediscriminatoriu la conductele de interconectare pentru export și import de gaze.

”România are obligația să înlăture barierele tehnice și legislative în ceea ce privește fluxul de gaze, care poate merge în ambele direcții. Eu cred că nu se pune problema ca cineva să poată face export, dar având în vedere solcitarea Uniunii Europene și a FMI ca România să înlăture barierele legislative și tehnice, noi am făcut acest lucru”, a mai declarat Niculae Havrileț, pentru cursdeguvernare.ro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: