16 martie, 2021

România va continua vaccinarea cu serul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca, a decis marți Comitetul Național de Coordonare a Campaniei de anti-Covid, după consultarea specialiștilor în domeniu și analizarea tuturor datelor existente până în acest moment referitoare la eventuale efecte adverse.

„Datele care au stat la baza deciziei noastre au luat în calcul deciziile și fundamentul științific. Am dorit să luăm o decizie bazată pe dovezi științifice. Trebuie să acordăm credit Agenției Europene a Medicamentului, care a precizat clar că beneficiile depășesc riscurile”, a declarat în conferință de presă Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare.

Analiza realizată de compania engleză britanică arată că la 17 milioane de vaccinări în UE și Marea Britanie au existat 15 evenimente trombotice grave și 22 situații de embolie pulmonară, până la 8 martie, ponderi sub cele celor raportate în mod normal în populația generală și similare celor înregistrate la alte tipuri de vaccin, conform unui comunicat al AstraZeneca citat de CNBC.


Suspiciunile apărute începând de săptămâna trecută în legătură cu un lot AstraZeneca au determinat mai multe state din lume să ia măsuri „de maximă precauție”, suspendând temporar administrarea serurilor din lotul ABV2856 sau a tuturor fiolelor produse de compania anglo-suedeză.

În România, autoritățile au hotărât oprirea temporară a lotului ABV2856.

„Decizia de a continua vaccinarea nu înseamnă o lipsă de responsabilitate față de cetățenii propri. Au fost luate în calcul toate aspecte legate de importanța și beneficiile vaccinării (…) Să ne amintim că au fost discuții cu privire la administrarea vaccinului Pfizer în centrele de bătrâni din Norvegia. Decizia României este una înțeleaptă. Am vorbit astăzi cu colegi din Spania care mi-au spus că într-adevăr nu sunt date științifice și că se poate crea un precedent periculos”, a mai explicat Valeriu Gheorghiță.

(Citiți și: „Războiul politic al vaccinului: SUA – aprovizionate cu prioritate, AstraZeneca evită întâlnirea cu oficiali europeni”)

Situația programărilor din România la vaccinarea cu AstraZeneca – 3.000 persoane au renunțat în 24 de ore

La Agenția Națională a Medicamentelor au fost raportate de pacienţi 10 modificări ca coagulare sau evenimente trombotice, tromboembolice, dar niciunul dintre ele nu este încă confirmat din punct de vedere medical şi investigat.


„Pot să vă spun că există dubii foarte mari supra veridicităţii acelor date, dar ele necesită o confirmare şi o investigare completă din punct de vedere medical. Nicio reacţie adversă raportată de profesioniştii din domeniul sănătăţii nu menţionează un eveniment tromboembolic. De asemenea, sunt alte două evenimente raportate şi pentru, de pildă, compania Pfizer. În ceea ce priveşte tipul loturilor, erau trei loturi diferite din care se raportau aceste evenimente”, a explicat marți Valeriu Ghoerghiță.

Discuțiile apărute în spațiul public au provocat unele îngrijorări în rândul persoanelor care doresc imunizarea împotriva virusului SARS-CoV-2.

Situația vaccinării cu AstraZeneca în România:

  • În acest moment, 168.000 de persoane sunt programate pentru doza 1 cu AstraZeneca și 419.000 pentru doza 2.
  • În centrele de vaccinare cu AstraZeneca mai sunt 18.000 de locuri libere, din circa 100.000 cât erau libere în weekend.
  • Din 10.000 de persoane programate luni pentru vaccinul AstraZeneca, 3.000 nu s-au prezentat.

Valeriu Gheorghiță a precizat că beneficiile vaccinării depășesc riscurile și a amintit că în continuare sunt un număr mare de persoane diagnosticate cu Covid-19, un număr mare de pacienți care ajung la ATI și mulți care mor. „Una dintre recomandările noastre ferme este de a continua monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse”, a adăugat acesta.

Ce au decis alte state UE

„Ne-am uitat cu mare atenție la motivarea acestei decizii, este una de maximă precauție. Cred că fiecare țară este suverană în decizia cu privire la sănătatea publică”, a explicat marți Valeriu Gheorghiță.

În Europa, 11 state au decis suspendarea unui singur lot (ABW2856), iar 13, oprirea temporară a administrării serului AstraZeneca.

Cele 13 state UE care au suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca:

Suedia, Letonia, Danemarca, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Franța, Spania, Slovenia, Portugalia și Luxemburg.

FAZ: AstraZeneca iese, Sputnik sosește

„AstraZeneca iese, Sputnik sosește”, scrie Frakfurter Allgemeine Zeitung ( FAZ ) în newsletterul de marți dimineața, care după știrea cu probleme de încredere apărute în legătură cu vaccinul companiei englezo-suedeze, în pofida asigurărilor oferite de OMS și EMA, publică știrea contractelor pentru producerea în mai multe state membre a vaccinului Sputnik V, produs de ruși.

(Citiți și: „Agenția Europeană a Medicamentelor, despre autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik: Este ca jucatul la ruleta rusească”)

Fondul suveran rus (RDIF), care a finanțat dezvoltarea vaccinului Sputnik V, a anunţat luni că acest ser anti-Covid va fi produs în UE de firme din Italia, Spania, Franţa şi Germania, în aşteptarea omologării acestuia în Uniunea Europeană.

În momentul de faţă, au loc alte negocieri pentru creşterea producţiei în UE, astfel încât să poată fi asigurate cantități cât mai mari de vaccin pentru aprovizionarea statelor membre, imediat după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va aproba utilizarea serului rusesc Sputnik V, a menţionat într-un comunicat directorul RDIF, Kirill Dmitriev.

Compania Adienne Pharma Biotech este singura firmă europeană ce a dezvăluit până acum colaborarea cu RDIF, o colaborarea ce nu era cunoscut anterior nici Ministerului Dezvoltării Economice și nici Ministerul de Externe din Italia. „Acesta este un acord privat”, a declarat Guvernul italian.

(Citiți și: „Vaccinul Sputnik V – fabricat în state UE, deși Agenția Europeană a Medicamentului nu l-a aprobat încă”)

Flacoanele produse la Caponago, în Brianza, Regiunea Lombardia, ar putea fi doar exportate, nu administrate cetățenilor italieni.

Acordul prevede începerea producției „în iulie” pentru un total de „10 milioane de doze până la sfârșitul anului”.

Oficial polonez: O campanie de dezinformare planificată şi o luptă brutală între companiile industriei farmaceutice

Țările care au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca ar putea să fi fost victimele unei panici induse de mass-media, care ar putea fi rezultatul unei dezinformări, a declarat un oficial guvernamental polonez responsabil pentru campania de vaccinare în ţara sa, Michal Dworczyk.

„Este posibil să avem de-a face aici cu o campanie de dezinformare planificată şi cu o luptă brutală între companiile industriei farmaceutice”, a declarat Michal Dworczyk, citat de dpa, preluată de Agerpres.

„Merită amintit că în afară de companiile înregistrate în UE, Marea Britanie şi SUA, există alte companii care se străduiesc ca vaccinurile lor să fie utilizate”, a mai spus oficialul.

Autoritatea britanică pentru reglementarea vaccinurilor: Serul AstraZeneca nu cauzează coagularea sângelui și nu provoacă tromboze

Phil Bryan, director pentru siguranţa vaccinurilor în cadrul Agenţiei de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, una dintre cele mai vechi inbstituții de acest gen din lume, a declarat că organizaţia „revizuieşte îndeaproape” informaţiile privind cheagurile de sânge apărute la vaccinare în unele ţări europene.

Dovezile disponibile „nu sugerează că vaccinul este cauza”, a mai declarat acesta, într-un comunicat citat de Agerpres, adăugând că „cheagurile de sânge pot apărea în mod natural şi nu sunt neobişnuite”.

Peste 11 milioane de doze de vaccin Covid-19 AstraZeneca au fost până acum administrate în Marea Britanie şi numărul de cheaguri de sânge raportat după administrarea vaccinului nu este mai mare decât cel care s-ar fi produs în mod natural la populaţia vaccinată.

Până în acest moment, Agenția Europeană a respins existența unei legături între cazurile trombotice și vaccin, la fel și Organizația Mondială a Sănătății. OMS se întrunește marți pentruu reevaluarea tuturor datelor, iar EMA joi, ambele organizații urmând să ofere noi clarificări cu pivire la datele de siguranță.

(Citiți și: „AstraZeneca reduce livrările de vaccinuri către UE cu peste 60%, în trimestrul 1. Cât înseamnă pentru România”)

Părerile experții: „Răul a fost făcut”, va duce la diminuarea încrederii și întârzierea imunizării în UE

Decizia multor țări europene de a suspenda utilizarea focului de coronavirus Oxford-AstraZeneca ar putea avea consecințe de anvergură, potrivit analiștilor, în contextul crizei de vaccinuri și a întârzierii înregistrate de UE în campania de imunizare.

„Oricum, răul a fost făcut. Disponibilitatea de a accepta vaccinul AstraZeneca era deja mai mică decât în cazul celorlalte seruri aprobate în UE, din cauza eficacității mai reduse și a confuziei inițiale cu privire la adecvarea acestuia pentru persoanele de peste 65 de ani ”, a declarat pentru CNBC Federico Santi, analist senior la Eurasia Group.

„Știm unde va duce acest lucru, va duce la pierderea încrederii în vaccin”, a declarat marți Natasha Loder, editor pe domeniul sănătății la The Economist.

Întrebată dacă suspendarea administrării AstraZeneca are o dimensiune politică, Loder a răspuns: „Este posibil”, cu atât mai mult cu cât deciziile luate de state nu au „nicio bază rațională” și ar putea fi periculoase.

„Acest principiu al precauției este o prostie atunci când ești în mijlocul unei pandemii”, a adăugat ea.

Dr. Stephen Griffin, profesor asociat la Școala de Medicină a Universității din Leeds, a declarat că decizia unor state membre de a suspenda vaccinul Oxford-AstraZeneca este „dezamăgitoare”.

„Întrucât multe țări europene se confruntă în prezent cu o nouă revenire în forță a infecțiilor cu SARS-CoV-2, importanța continuării programelor de vaccinare nu poate fi subestimată, și răul provocat de privarea oamenilor de vaccin va depăși probabil cu mult chiar și cel mai rău scenariu, în care s-ar descoperi vreo legătură cu tulburările de coagulare ”, a mai spus Griffin, citat de CNBC.

„Astfel de gesturi la nivel național alimentează ezitarea și chiar sentimentul anti-vaccin extrem, subminând efortul de vaccinare”, a adăugat el.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: