fbpx

La obiect

Deficitul comercial se întoarce peste pragul de 2 mld. euro/lună. Plusul din sectorul auto se topește

Deficitul comercial al României a depășit din nou pragul de 2 miliarde euro pe lună în iulie 2021, potrivit datelor comunicate de INS. Minusul consemnat… Mai mult

09.09.2021

La obiect

Economiștii: Criza politică potențează cauzele deprecierii leului, pe fondul dezechilibrelor financiare acumulate ale României

Leul este singura monedă din Europa Centrală și de Est care s-a depreciat de la începutul anului, pe când piețele nu luau în calcul criza… Mai mult

08.09.2021

Interviu

Interviu cu fostul primar din La Paz: povestea și soluțiile unui edil de capitală sud-americană

Cum poate fi abordată administrația unei capitale atinsă de ”o corupție sud-americană”, atunci când nu vrei să te lași înghițit de mecanismul sofisticat de fraudă… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

Războiul politic al vaccinului: SUA – aprovizionate cu prioritate, AstraZeneca evită întâlnirea cu oficiali europeni

de Iulian Soare , 27.1.2021

UPDATE: Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a făcut miercuri un apel către compania AstraZeneca să-și respecte „obligațiile contractuale și morale”.

❝ Respingem logica primului venit, primul servit. Asta poate funcționa la măcelarii din cartier, dar nu în contracte. Și nu în acordurile noastre de achiziție în avans.
Nu există nicio clauză prioritară în Acordul de achiziție în avans.
Și nu există, de asemenea, nicio ierarhie a celor patru fabrici de producție denumite în Acordul de achiziție în avans. Două sunt situate în UE și două sunt situate în Marea Britanie❞, a spus Stella Kyriakides.

****

Știrea inițială:

Planeta a depășit plafonul de 100 de milioane de infectări cu Covid-19, dintre care aproape 2,170 de milioane s-au soldat cu decese. În acest context, unele state încearcă să-și asigure cu prioritate dozele necesare de vaccin, ceea ce a generat acuzații din partea Comisiei Europene la adresa marilor producători.

Bruxelles-ul cere companiei AstraZeneca (producătoarea vaccinului anti-Covid dezvoltat de Universitatea Oxford) să publice contractul semnat cu UE și a solicitat o întâlnire cu reprezentanți ai acestui gigant pharma pentru a afla motivul reducerii numărului de doze prevăzut pentru primul trimestru.

Compania anglo-suedeză a informat vineri Uniunea Europeană că va reduce cu 60%, până la 31 de milioane de doze, livrările de vaccin anti-covid din primul trimestru al anului, din cauza unor probleme de producție.

Reprezentanții AstraZeneca au anunțat miercuri, în jurul prânzului că se vor prezenta totuși la întâlnirea cu oficiali UE programată miercuri, deși cu câteva ore înainte câteva surse oficiale, inclusiv ministrul austriac al Sănătății, declaraseră pentru Reuters că au refuzat discuția.

Directorul executiv al companiei, Pascal Soriot, a declarat marți că acest contract cu UE are la bază o clauză în care compania se angajează să facă tot ce îi stă în putință, fără a promite calendare precise de livrare.

„Cu siguranță (AstraZeneca – n.red.) nu ia vaccinuri de la europeni pentru a le vinde în altă parte pentru profit”, a declarat marți CEO-ul său Pascal Soriot. Au existat unele probleme de pornire în lanțul de aprovizionare din Marea Britanie, dar “contractul britanic a fost semnat cu trei luni înainte de contractul UE. Deci, cu Regatul Unit am avut trei luni suplimentare pentru a rezolva problemele întâmpinate”, a mai spus Pascal Soriot.

Bruxelles a ridicat luni tonul împotriva companiei AstraZeneca, considerând ”inacceptabile” întârzierile în livrarea vaccinului Covid-19 și solicită acum „transparență” la exportul în afara UE a dozelor produse aici.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca nu a fost încă autorizat de UE. Agenția Europeană a Medicamentelor va discuta vineri cererea companiei.

Pfizer livrează mai repede vaccinurile pentru SUA

Pfizer va putea furniza SUA cele 200 de milioane de doze contractate anul trecut de administrația Donald Trump cu două luni mai devreme decât se aștepta anterior, a declarat marți Albert Bourla, CEO-ul Pfizer, la un forum organizat de Bloomberg.

Între timp, Europa se confruntă cu o reducere a livrărilor, care a dus la tensiuni între Pfizer/BioNTech și țările membre.

Concret, se vor livra 120 de milioane de doze BioNTech/Pfizer în primul trimestru, cu 20 de milioane mai mult decât era de așteptat și cu două luni mai repede.

Contractul prevedea livrarea unei cantități de 70 de milioane de doze până în luna iunie, și alte 30 de milioane până la finalul lunii iulie.

Decizia luată de Pfizer și BioNTech de a reduce numărul de flacoane de vaccin pentru țările europene i-a obligat pe oficialii din domeniul sănătății să încetinească planurile de vaccinare.

„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat, folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Italia a anunțat deja că vrea să dea în judecată Pfizer din cauza întârzierilor în livrările de doze din vaccinul său anti-COVID.

Sanofi va produce serul Pfizer, dar continuă cercetările pentru propriul vaccin

Laboratorul francez Sanofi va produce vaccinul împotriva Covid-19 al concurenţilor săi BioNTech/Pfizer, începând din semestrul al doilea al anului.

Este o premieră în sectorul farmaceutic, a declarat preşedintele Sanofi France, Olivier Bogillot, miercuri, la postul de radio RTL.

Producţia pentru un concurent “este o premieră”, dar “miza nu este câtuşi de puţin economică, ci (este) capacitatea de a le distribui cât mai rapid posibil”, a mai spus Olivier Bogillot.

Sanofi va prelua ultimele etape de fabricaţie pentru a furniza în UE peste 125 milioane de doze de vaccin COVID-19, se precizează într-un comunicat citat de AFP și preluat de Agerpres.

De asemenea, Sanofi a anunţat miercuri dimineaţă, într-un comunicat, că va da acces celor de la Pfizer şi BioNTech la liniile sale de producţie începând din vară.

Decizia vine în contextul dificultăţilor pe care le întâmpină producătorii vaccinurilor autorizate împotriva COVID-19 în fabricaţia pe scară largă.

Bogillot a apărat alegerile strategice ale companiei, puternic criticată pentru întârzierea principalului său vaccin candidat.

“Moderna şi BioNTech au făcut această alegere (a tehnologiei inovatoare a ARN mesager, n.red.) şi pentru că era singura tehnologie pe care o aveau. Noi aveam mai multe opţiuni. Am ales o opţiune pe care o stăpâneam”, a explicat el, cu referire la vaccinul ce utilizează proteina recombinată dezvoltat de Sanofi în colaborare cu britanicii de la GSK.

Însă acest vaccin, care fusese anunţat iniţial pentru vara lui 2021, nu va putea fi gata la timp după studii clinice dezamăgitoare. Vaccinul “va ajunge până la sfârşitul anului. Ne aşteptăm să avem o foarte bună eficacitate”, a afirmat Bogillot. “Vom explora de asemenea eficacitatea acestui vaccin pe variantele” coronavirusului, a mai precizat el.

OMS acuză statele bogate de vaccino-naționalism

Potrivit datelor din luna noiembrie, mai mult de 50% din producţia de vaccinuri a fost comandată de state care împreună totalizează doar 13% din populaţia lumii.

Conform datelor actualizate ale Bloomberg, până miercuri au fost administrate aproape 71,3 milioane de doze de vaccinuri în numai 57 de ţări.

Cea mai mare parte a Asiei, în aproape toată Africa şi cu excepţia Braziliei, Chile-ului şi Argentinei, nici în America de Sud nu a fost nimeni vaccinat, dar nici în Australia – ţară mai bogată – nu a ajuns încă niciunul dintre vaccinuri.

România se află în clasamentul mondial al dozelor administrate pe locul 17:

Diferenţa dintre ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare poate să devină şi mai mare, dar scopul ar fi ca infecţiile să se poate eradica simultan în toate ţările, pentru că în caz contrar focarele rămase active pot declanşa noi şi noi valuri.

OMS a tras un semnal de alarmă în acest caz. „Vaccino-naţionalismul va împinge lumea către un eşec catastrofal” – a declarat directorul general al organizaţiei Tedros Adhanom Gebreyesus.

Chiar şi în cazul în care într-o ţară numărul infecţiilor pot fi reduse la minim, în celelalte ţări restricţiile încă trebuie menţinute şi din această cauză pierderile economice vor rămâne importante, iar efectele se vor răsfrânge asupra tuturor, a mai spus directorul general al OMS. „Cu alte cuvinte, dincolo de considerente umanitare, solidaritatea ar avea efecte pozitive şi din punct de vedere economic”.

În timp ce statele bogate se luptă pentru a obține cât mai multe doze de vaccin, în țările sărace produsul nu a ajuns deloc, sau doar în cantităţi simbolice. Ucraina, de exemplu, va obţine „în viitorul apropiat” un milion de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a lansa prima campanie de vaccinare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 27.1.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Premierul Cîțu îi face responsabili de achizițiile de vaccinuri pe miniștrii sănătății. Legea zice altceva

Mariana Bechir

“Foști miniștri ai Sănătății vin cu tot felul dezinformări (…) Ce mi se pare mizerabil și revoltător este să asociezi persoana mea cu aceste dosare”… Mai mult

Stiri

România – deficit comercial excesiv, pe contrasens cu trendul european. Consecințe

Marin Pana

România a rămas singura țară din regiune cu deficit comercial major și aflat în cea mai mare creștere pe primele 7 luni din 2021, potrivit… Mai mult

Stiri

Insolvența City Insurance: Guvernul a modificat legea Fondului de Garantare a Asiguraților, crescând plafonul de garantare

Vladimir Ionescu

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă de modificare a legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ca urmare a insolvenţei companiei City Insurance.… Mai mult

Stiri

Administrarea celei de-a 3-a doze de vaccin anti-Covid începe pe 28 septembrie

Vladimir Ionescu

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid va începe săptămâna viitoare, pe 28 septembrie, a anunțat premierul Florin Cîțu, marți, la finalul ședinței de… Mai mult

Stiri

DOCUMENT: Guvernul își creează prin OUG noi condiții pentru plafonarea tarifelor la electricitate. Alte modificări ale pieței – Proiect

Adrian N Ionescu

Guvernul va putea plafona tarifele la electricitate pentru consumatorii casnici pentru o perioadă de timp limitată, dar neprecizată, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență… Mai mult

Stiri

Dosar in rem în cazul documentului cu antetul Guvernului ce stabilea strategia de campanie a lui Florin Cîțu pentru șefia PNL

Vladimir Ionescu

DNA a început urmărirea penală in rem în cazul documentului de partid trimis de la Palatul Victoria, cu antetul Guvernului, către lideri ai PNL, anunță… Mai mult

Europa

Ucraina / Tentativă de asasinat comisă asupra lui Serhiy Șefir, consilier al președintelui Zelenski

Razvan Diaconu

Mașina principalului consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a fost miercuri ținta unui atac cu focuri de armă, anunță Reuters. Oficialii ucraineni spun că a… Mai mult