miercuri

24 aprilie, 2024

8 martie, 2021

Autorizarea în regim de urgență a vaccinului Sputnik V de către statele membre „se poate compara puţin cu ruleta rusească”, a declarat preşedinta consiliului de administraţie al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, duminică seara, într-un interviu acordat postului austriac de televiziune ORF.

Ea a invocat ca argument insuficiența datelor despre persoanele vaccinate:”Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. În prezent, nu avem date despre efectele secundare la persoanele care au fost vaccinate”, a explicat ea, citată de AFP, agenție preluată de Agerpres.

„Suntem în necunoscut şi de aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizaţie naţională de urgenţă”, a insistat reprezentanta EMA, îndemnând ţările să aştepte unda verde de la autoritatea de reglementare europeană.


Săptămâna trecută, Sputnik V a atins o etapă cheie în vederea viitoarei distribuiri în Uniunea Europeană, odată cu începerea examinării acestui vaccin de către EMA, cu sediul la Amsterdam. După anunţ, autorităţile ruse au spus că sunt gata să furnizeze vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din iunie.

Vom putea avea Sputnik V pe piaţă în viitor, dar aceasta se va întâmpla odată ce vom examina datele necesare pe baza „standardelor europene de control al calităţii şi eficienţei”, a insistat responsabila EMA.

Interviul acordat postului austriac are loc în contextul în care cancelarul Sebastian Kurz a discutat la sfârşitul lunii februarie cu preşedintele rus, Vladimir Putin, „posibilitatea” unor livrări de Sputnik V, spunând că vaccinurile nu ar trebui să facă obiectul unor „lupte geopolitice”. Totuşi, cancelarul a spus că vrea să aştepte aprobarea EMA înainte de orice utilizare a vaccinului în Austria.

Nerăbdătoare în faţa unui proces considerat prea lent, mai multe ţări din UE au apelat la vaccinuri care nu au fost încă aprobate la nivelul blocului, cum ar fi Ungaria, care a început să administreze vaccinul rusesc populaţiei sale luna trecută.


Republica Cehă şi Slovacia au comandat şi ele vaccinul din Rusia.

Ungaria, al cărui premier, Viktor Orban, este considerat apropiat al liderului de la Kremlin, nu a avut nicio ezitare în a încălca apelurile Comisiei Europene și și-a făcut cunoscută încă din ianuarie hotărârea de a utiliza vaccinul rusesc fără autorizarea EMA. Livrările au început la scurt timp, iar în următoarele trei luni Ungaria ar urma să primească două milioane de doze, conform CNBC.

Slovacia a devenit a doua țară UE care a achiziționat vaccinul Sputnik V, și-a asigurat două milioane de doze, dar nu le administrează încă, întrucât are nevoie de autorizarea reglementatorului național, chiar dacă nu așteaptă aprobarea EMA.

Interesul pentru serul rusesc a explodat în străinătate după ce prestigioasa revistă de specilaitate Lancet a publicat date conform cărora Sputnik V are o eficiență de 91,6%, similară celor mai performante produse lansate deja.

Cu toate acestea, în Rusia vaccinul este privit cu mare reticență, din cauza neîncrederii populației în stat și în conducătorii lor. Doar patru milioane de ruși s-au imunizat prin vaccinare, începând din luna decembrie, în pofida faptului că centre de administrarea a dozelor au fost organizate inclusiv în centrele comerciale, scrie BBC.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: