luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 decembrie, 2021

Comisarul european pentru justiţie Didier Reynders a avut parte luna trecută de un tratament „brutal” la Varşovia, în timpul discuţiilor menite să dezamorseze disputa privind independenţa sistemului judiciar al Poloniei.

Această dispută blochează ajutoare economice în valoare de miliarde de euro, a declarat un membru din delegaţia lui Reynders care a participat la discuţii, potrivit Reuters. În afara fondurilor de redresare postpandemie, Polonia riscă să piardă bani şi din bugetul pe termen lung al UE în valoare de 1,1 mii de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

Într-o apariţie media bine pusă la punct, ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro i-a prezentat lui Didier Reynders fotografii din timpul celui de-al doilea Război Mondial cu oraşul Varşovia în ruină, sugerând că Europa şi-a făcut de multă vreme un obicei în a trata Polonia în mod incorect.


Abordarea combativă a Poloniei de la acea întrevedere a spulberat speranţele unei înțelegeri care ar fi putut ajuta la deblocarea a 36 de miliarde de euro pentru Varşovia din cadrul pachetului de redresare postpandemică, au declarat surse pentru Reuters.

„Este puţin probabil să putem finaliza această muncă (privind aprobarea planului naţional de redresare al Poloniei şi alocarea fondurilor) în acest an”, confirma recent vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. 

Didier Reynders, șocat de poziția Varșoviei

„După vizită, echipa era un pic demoralizată. Este o situaţie dificilă. Este un pic deprimant”, a declarat un membru al delegaţiei lui Reynders pentru Reuters.

O sursă din anturajul lui Ziobro a declarat la rândul său că Reynders era „în mod evident şocat” de poziţia Varşoviei.


„Poziţiile nu s-au apropiat”, a declarat sursa citată, adăugând că orice speranţă a Bruxellesului că Polonia va ceda la întâlnire s-a dovedit greşită.

Blocul comunitar acuză Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la guvernare în Polonia, că se amestecă politic în sistemul judiciar al ţării, încălcând dreptul UE, şi insistă ca Varşovia să renunţe la un sistem disciplinar pentru judecători sancţionat deja de Curtea Europeană de Justiţie (CJUE).

Varşovia susţine că este nevoie de o reformă a sistemului său judiciar pentru a-i spori eficienţa şi a-l scăpa de vestigiile epocii comuniste. Acest scandal face parte dintr-o dispută mai amplă cu privire la standardele democratice care mai include drepturile femeilor şi libertatea presei.

Rămâne de văzut când şi cum va modifica Varşovia camera disciplinară a Curţii Supreme de Justiţie în aşa fel încât să mulţumească executivul european de la Bruxelles şi să fie astfel deblocate fondurile de redresare ale UE.

„Cel mai puternic argument pe care îl are UE (în dispute) este mormanul de bani pe care stă Ursula von der Leyen şi pe care nu-l va debloca până când lucrurile nu se mişcă”, a declarat membrul delegaţiei.

Solicitat să comenteze această situaţie, biroul de informare al guvernului polonez nu s-a referit la subiectul camerei disciplinare, dar a menţionat că discuţiile Varşoviei cu Comisia Europeană ar putea conduce la un compromis care să permită deblocarea banilor.

După vizita sa la Varşovia, Reynders a declarat că nu a primit niciun răspuns în legătură cu întrebările sale privind modul în care Polonia intenţionează să pună în aplicare decizia CJUE asupra camerei disciplinare. Comisia Europeană a transmis la rândul ei că discuţiile cu Varşovia continuă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: