joi

28 martie, 2024

18 noiembrie, 2021

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a avertizat miercuri că Polonia nu va accepta niciun fel de pacte încheiate cu Belarus în numele său şi fără participarea sa, într-o aluzie la demersurile de mediere întreprinse de Franţa şi Germania pentru reducerea tensiunilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia.

”Suntem o ţară suverană care poate decide şi singură. Şi ne vom exercita acest drept în orice împrejurare. Nu vom accepta niciun fel de aranjament care se va face – aşa cum se spune – peste capul nostru”, a afirmat preşedintele Poloniei, aflat într-o vizită oficială în Muntenegru. Andrzej Duda a insistat că Polonia va recunoaşte doar acordurile la care participă reprezentanţii săi.

Şeful statului polonez a făcut aceste declaraţii într-un comentariu la convorbirea sa în aceeaşi zi cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, şi la demersurile de mediere ale cancelarului german Angela Merkel cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu liderul belarus Aleksandr Lukaşenko cu privire la criza migranţilor.


Duda a acuzat regimul Lukaşenko că încurajează migranţii ilegali să treacă graniţa cu Polonia şi a menţionat că ţara sa are obligaţia de a proteja intrarea în spaţiul Schengen şi în Uniunea Europeană.

”Având în vedere obligaţiile clare faţă de Europa, vom păzi graniţa fără a ceda pentru că vrem să ne îndeplinim angajamentele”, a mai subliniat el.

Occidentul tratează cu Lukașenko

Aleksandr Lukaşenko a convenit cu cancelarul Angela Merkel să poarte discuţii cu Uniunea Europeană cu privire la criza migranţilor de la graniţele acesteia, a anunţat biroul său miercuri, potrivit DPA.

Acest anunţ a intervenit după a doua convorbire telefonică miercuri între Angela Merkel – aflată la final de mandat – şi liderul de la Minsk.


Iniţial, nu a existat niciun fel de confirmare din partea Berlinului cu privire la acest aranjament, în condiţiile în care Aleksandr Lukaşenko nu este recunoscut de ţările din Occident drept preşedinte legitim al ţării după controversatele alegeri prezidenţiale din august 2020 şi campania de represalii declanşată împotriva celor care au contestat realegerea sa.

Prima convorbire telefonică dintre Merkel şi Lukaşenko a fost purată luni, a durat aproximativ 50 de minute, și a generat critici în interiorul şi în afara Germaniei.

În acelaşi timp, preşedintele francez Emmanuel Macron a avut o convorbire telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin, principalul susţinător politic al lui Lukaşenko.

Occidentul acuză Minskul de orchestrarea din vară a acestui aflux de migranți, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Belarus după reprimarea în 2020 a unei mişcări de contestare a regimului.

Varşovia şi ceilalţi doi vecini europeni ai Belarusului, Lituania şi Letonia, refuză să primească pe teritoriile lor miile de migranţi strânși la granița Belarus cu UE.

Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: