Comisia Europeană a prelungit, până la 15 septembrie, acordul prin care cele cinci state membre vecine Ucrainei, inclusiv România, pot restricționa importurile de cereale ucrainene. Tranzitul acestor mărfuri este permis în continuare.
La 2 mai, UE a permis celor cinci țări – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând în același timp tranzitul prin aceste țări pentru exportul în altă parte, inclusiv către alte țări UE.
Aceste restricții, menite să reducă excesul de ofertă, urmau să expire luni, dar cele cinci țări au solicitat o prelungire, plângându-se că grâul ucrainean mai ieftin face ca producția internă să devină nerentabilă. Ucraina a făcut presiuni pentru ca acestea să fie ridicate.
Comisia Europeană a afirmat într-o declarație că acestea vor fi eliminate treptat până la 15 septembri, scrie Reuters, agenție preluată de News.ro.
Comisia, care supervizează politica comercială a UE, a declarat că blocajele și capacitatea de stocare redusă persistă, iar eliminarea treptată de la jumătatea lunii septembrie va permite îmbunătățiri în ceea ce privește scoaterea cerealelor din Ucraina și trecerea prin țările de tranzit.
UE a liberalizat toate importurile din Ucraina pentru o perioadă inițială de 12 luni, începând cu iunie 2022, pentru a sprijini eforturile Kievului de a respinge invazia Rusiei.
Luna trecută, a fost de acord să prelungească suspendarea tarifelor pentru încă un an.
Ucraina a exportat cereale de peste 9 miliarde de euro în 2022
Anul trecut, Ucraina a exportat 38,5 milioane de tone de cereale. Comparativ cu anul 2021, vânzarea acestor produse agricole pe piețele internaționale a crescut cu 42%, însă a fost cu 32% mai mică decât în 2019, înainte de declanșarea pandemiei, când s-a înregistrat un record în această privință.
După cum a raportat Institutul de Economie Agrară din Ucraina, veniturile din exportul de cereale ucrainene s-au ridicat la 9,1 miliarde de dolari anul trecut.
Anul trecut, România a importat cereale ucrainene în valoare de 1,24 miliarde de dolari, cota sa fiind de 13,9%.
În primele trei luni din 2023, conform datelor UkrAgroConsult, cea mai mare companie ucraineană de consultanță pentru agricultură, România a primit 16% din totalul exportului de grâu. În cazul orzului, România s-a situat pe primul loc în topul exporturilor ucrainene, în timp ce la porumb suntem pe locul doi după China. Din datele Comisiei Eropene, reiese că suntem al doilea cel mai mare importator de grâu din UE, al patrulea cel mai mare importator de orz.
Top 10 destinații exporturi cereale ucrainene (sursa: Ministerul Agriculturii de Kiev):
- România (13,9%);
- China (12,1%);
- Spania (10,8%);
- Turcia (9,6%);
- Polonia (7,0%);
- Egipt (5,9%);
- Italia (4,4%);
- Ungaria (4,4%);
- Olanda (3,7%);
- Coreea de Sud (2,1%).
Pierderile țărilor est-europene (Ministerul Agriculturii)
- Slovacia: 22,8 milioane euro
- Ungaria: 110 milioane euro
- Bulgaria 33,54 milioane euro
- România: 45,84 milioane euro
- Polonia: 204 milioane euro
Din totalul pierderilor de 416,18 milioane de euro, Comisia Europeană a acordat compensații fermierilor est-europeni (diferența de preț dintre producția internă și import Ucraina) în valoare de 56,3 milioane euro (România a primit 10,5 milioane de euro).
****