marți

13 august, 2024

30 iulie, 2024

Turbinele eoliene și panourile solare au depășit combustibilii fosili și au generat 30% din energia electrică a Uniunii Europene în prima jumătate a anului, arată un raport Ember citat de The Guardian.

Producția de energie din arderea cărbunelui, petrolului și gazului a scăzut cu 17% în primele șase luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit grupului de studii climatice Ember.

„Asistăm la o schimbare istorică în sectorul energetic”

Raportul mai arată că îndepărtarea continuă de combustibili poluanți a condus la o scădere cu o treime a emisiilor din sector din prima jumătate a anului 2022.


Raportul mai constată că centralele electrice din UE au ars cu 24% mai puțin cărbune și cu 14% mai puțin gaz din prima jumătate a anului 2023 până în prima jumătate a anului 2024.

Schimbarea vine în ciuda unei mici creșteri a cererii de energie electrică, care apare după doi ani de declin legat de pandemie și de războiul din Ucraina. „Dacă statele membre pot menține impulsul în ceea ce privește desfășurarea energiei eoliene și solare, atunci va începe cu adevărat să apară independența de energie fosilă”, a spus Chris Rosslowe, analist la Ember. „Asistăm la o schimbare istorică în sectorul energetic și se întâmplă rapid.”

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, liderii europeni și-au accelerat trecerea la surse regenerabile cu o retorică mai puternică și reguli mai laxe de autorizare.

Capacități-record instalate în 2023

Dar, în timp ce energia solară a crescut, industria eoliană s-a luptat cu o inflație ridicată, pe lângă opoziția continuă a politicienilor și a publicului. UE a instalat un record de 16,2 GW de capacitate nouă de energie eoliană în 2023, conform grupului de lobby Wind Power Europe, dar aceasta a fost aproximativ jumătate din ceea ce era necesar în acel an pentru a-și îndeplini obiectivele climatice pentru sfârșitul deceniului.


Scenariile modelate de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) și Agenția Internațională pentru Energie arată că cea mai mare parte a energiei electrice necesare pentru a alimenta o economie curată va proveni de la panouri solare și eoliene.

Raportul Ember a constatat că 13 state membre au generat mai multă energie electrică din energie eoliană și solară decât din combustibili fosili în prima jumătate a anului. Germania, Belgia, Ungaria și Țările de Jos au atins acest reper pentru prima dată, au descoperit autorii.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România continuă să accelereze consumul – ca factor esențial de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: