marți

23 aprilie, 2024

21 februarie, 2022

Marcel Ciolacu a confirmat luni că PSD va propune în ședința de marți a coaliției înjumătățirea accizelor la carburanți, măsură ce ar avea un impact de 1,2 lei/litru de combustibil.

”Cred că o intervenție pe o perioadă limitată prin înjumătățirea accizelor ar avea efect pozitiv și asupra inflației”, a explicat liderul social-democraților.

Inflația anuală a urcat la 8,35%, potrivit ultimelor date publicate de INS, după ce prețurile au crescut cu 1,48% în luna ianuarie 2022. Aproape două cincimi din scumpiri provine din creșterile prețurilor la combustibili și energie sub diverse forme și tot două cincimi din impact a generat și creșterea prețurilor la produsele alimentare.


Acciza reprezintă în momentul de față aproximativ 40% din prețul de la pompă al carburanților, iar veniturile colectate din această taxă merg direct la bugetul general.

Măsura face parte din setul de propuneri al PSD pentru soluționarea crizei facturilor, ce a dus la creșterea inflației, subiect ce este dezbătut în coaliție încă de luna trecută, fără a se lua însă vreo decizie.

Marți, ministrul energiei ar trebui să prezinte în ședința coaliției planul, iar luni seara premierul Nicolae Ciucă are programată o nouă întâlnire cu toți miniștrii de resort pentru „a finaliza propunerea de decizie”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat luni dimineața că are în vedere adoptarea unui pachet de măsuri pe termen lung pentru problema facturilor la gaz și energie electrică, dar că este prea devreme să discute despre când va fi implementat: „Suntem în cursul lunii februarie, nu au venit nici facturile după noua ordonanță ca să vedem exact impactul asupra numărului total”, a spus ministrul.


Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, consideră că una dintre cauzele scumpirilor de pe piața energiei o reprezintă „liberalizarea haotică” din domeniu, iar una din soluții este „supraimpozitarea veniturilor excepționale”:

„Părerea mea e că trebuie să plecăm de la producători și să vedem de ce au crescut prețurile atât de mult. Cred că este evident pentru toată lumea că s-a făcut o liberalizare a prețurilor haotică, neluând în calcul o criză energetică.

Prioritatea este supraimpozitarea veniturilor excepționale. La tot lanțul, nu numai la producători. Nu poți să ajungi de la 115 lei la 700, apoi la clientul final la 2.000 de lei. Este inacceptabil. S-a făcut pentru prima dată o analiză foarte clară (…)

Actul trebuie discutat cu Comisia Europeană pentru a ne încadra în rigorile asumate.

Pentru categoria vulnerabilă ne gândim la vouchere, ar fi incorect să vă spun acum. Cel mai important este ca prețul la energie să fie predictibil. Trebuie să se vină cu ceva predictibil pentru o perioadă îndelungată, până în 2025.

Este evident că cineva a beneficiat de aceste scumpiri și nu putem îngropa o țară întreagă. Este evident că statul trebuie să intervină cu reguli foarte clare, cu amenzi foarte clare, din cifra de afaceri, pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple. Eu voi susține modificări astfel încât legea să nu mai fie încălcată”.

Florin Cîțu nu este de acord cu plafonarea profitului

Una dintre propuneri ar fi plafonarea adaosului comercial la furnizor care să nu depăşească costul pe profit mai mult de 5%. Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că nu este de acord cu această măsură:

„Propunerile PNL au fost făcute. Acuma să vină din partea PNL o propunere cu plafonarea profitului, ar fi imposibil. Deci n-o să fie așa ceva din partea PNL, asta e propunerea PSD. PNL a făcut deja propunerile în coaliție.

Mergem în direcția extinderii capacității de producție, vrem un plan transpartinic prin care să ne asigurăm că în fiecare an o sumă este alocată investițiilor în acest sector, ca să avem securitate energetică până în 2026. Trebuie să grăbim legea offshore, vedeți că este nevoie de aceste investiții.

Întâi soluțiile trebuie să vină de la Guvern, le vom vedea, le vom discuta. Avem și noi opiniile noastre.

PSD are opiniile pe care deja și le-a exprimat în spațiul public.

După ce vom avea o soluție în coaliție, vom veni și o vom prezenta. Nu este vorba numai despre o soluție pentru 1 aprilie. Trebuie să luăm o soluție pe termen lung. Dacă nu venim cu o soluție pe termen lung vom discuta peste 7 luni din nou și iar vom cârpi”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: