joi

25 aprilie, 2024

19 ianuarie, 2023

Redeschiderea economiei post-pandemie a făcut ca serviciile să devanseze comerțul în topul celor mai profitabile ramuri, cu toate că 2021 s-a tradus printr-o creștere substanțială a rezultatelor pozitive înregistrate de ambele sectoare, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Și industria prelucrătoare a consemnat o creștere semnificativă a profitabilității în 2021. Activitatea acestor domenii a fost susținută de relaxarea restricțiilor asociate pandemiei și de dinamizarea consumului populației. De asemenea, evoluții pozitive au fost înregistrate și în agricultură – pe fondul producției agricole remarcabile din T3 2021 – și în sectorul imobiliar.

Pe de altă parte, trebuie remarcată profitabilitatea spectaculoasă a companiilor energetice, care au crescut media generală, profitabilitate venită din prețurile energiei.

Topul profitabilității pe sectoare


Profitul net agregat al companiilor nefinanciare a înregistrat o valoare maximă istorică de 142,5 miliarde lei, în creștere cu 42,6 la sută față de anul precedent, ca urmare a majorării accelerate a vânzărilor, se arată în Raportul privind stabilitatea financiară, ediția decembrie 2022.

”Având în vedere cadrul macroeconomic actual, marcat de un nivel semnificativ de incertitudine, este necesar ca firmele să utilizeze profitabilitatea importantă din anul 2021 pentru creșterea rezilienței la condiții mai puțin favorabile, prin îmbunătățirea bazei de capital”, punctează specialiștii BNR.

(Citește și: ”Mugur Isărescu: Avem economisire, dar nu e folosită la creditarea privată, ci la finanțarea deficitului bugetar”)

Profiturile au crescut în ciuda avansului cheltuielilor de exploatare

Este de remarcat faptul că această majorare a profitabilității a avut loc chiar și în contextul unui avans semnificativ al cheltuielilor de exploatare la nivel agregat, în principal pe fondul creșterii cheltuielilor privind materiile prime și materialele (+20,4% față de anul precedent), a costurilor utilităților (+30,1%) și mărfurilor (+20,3%).

Astfel, creșterea costurilor de producție a fost cea mai presantă problemă raportată de 47% dintre companiile chestionate de BNR în cadrul Sondajului privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România (ediția din decembrie 2021).

(Citește și: ”Florian Neagu, BNR: Unele companii preferă să se împrumute de la firmele mamă, la dobânzi mai mari decât piața. Trebuie investigat de ce”)


”Este de așteptat ca această majorare a costurilor de producție să persiste în perioada următoare, date fiind intensificarea crizei energetice și amplificarea tensiunilor geopolitice în anul 2022”, avertizează raportul citat.

Cele mai afectate sectoare de criza energetică

Potrivit ediției speciale a Sondajului BNR privind riscurile generate de condițiile climatice asupra companiilor nefinanciare din România (ediția din octombrie 2022), cele mai afectate sectoare de criza energetică sunt industria (unde pentru 57% din companii costurile cu electricitatea reprezintă peste jumătate din totalul cheltuielilor cu utilitățile) și comerțul (unde 31% din companii raportează cheltuieli cu gazele de peste un sfert din totalul cheltuielilor cu utilitățile).

De asemenea, mai puternic afectate sunt și sectoarele care încorporează un grad ridicat de tehnologie, unde o proporție de 78% din companii raportează cheltuieli cu electricitatea ce depășesc un sfert
din totalul cheltuielilor cu utilitățile.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: