România are cel mai redus nivel de intermediere financiară din UE, în condițiile în care economisirea internă ar permite o mai amplă creditare a economiei, surplusul de lichiditate care rezultă din această cauză fiind utilizat de stat pentru finanțarea deficitului, a avertizat joi guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu (foto), cu ocazia prezentării Raportului asupra stabilității financiare, ediția din decembrie 2022.
”Ne bucuram și la 20 de milioane de dolari dacă intrau în țară, acum avem economisire internă mai mare decât credit și n-ar trebui să fie chiar așa. Nu e o mare problemă. Suntem echilibrați, dar n-o să ajungem să exportăm capital, nu? Chiar că nu ne permitem să avem mai multă economisire decât investiție. În sfârșit, surplusul acesta îl ia Ministerul de Finanțe, se finanțează deficitul. Dar asta e altă problemă”, a punctat guvernatorul BNR.
El a atras atenția că nivelul redus al intermedierii bancare este surprinzător, ridicând semne de întrebare cu privire la sursele reale de finanțare a companiilor românești. Un nivel redus al creditării înseamnă, într-adevăr, riscuri mai mici, dar și o dezvoltare sub potențial, a avertizat Mugur Isărescu.
”Intermedierea financiară, cea mai mică din Europa. Cineva ar putea să spună așa, intermediere scăzută, credite puține, riscuri puține. Ce vă doare domnul guvernator? E mai bine, nu? E mai bine, dacă nu dai credite, nu ai risc. Stăm liniștiți. Nu e chiar așa. Cum vă spuneam avem economii, deocamdată le folosește deficitul bugetar, dar eu știu dacă e bine? Hai să discutăm serios pe tema asta. De ce e așa? Nu avem nevoie de dezvoltare, nu avem nevoie de bani? Întreprinderile românești nu au nevoie de credit bancar? Poate că n-au nevoie. Au alte surse de finanțare. Care sunt ele? Cum de trăiesc? E mai brează România din punct de vedere a situației de la nivelul întreprinderilor? Suntem până și sub bulgari”, a declarat guvernatorul..
Avem o datorie privată externă foarte mare, companiile străine se împrumută din exterior și ne scad gradul de intermediere financiară
El a precizat că sursele de finanțare ale companiilor locale depind foarte mult de acționariatul acestora. Firmele cu capital străin preferă să apeleze la băncile străine sau la companiile-mamă.
”Cum trăiește sistemul bancar fără credit bancar sau cu credit bancar foarte mic? O explicație este că o bună parte din economie, formată din societăți multinaționale se finanțează direct din exterior. Dacă sectorul privat românesc, cu capital românesc, să zicem că e jumătate raportarea aceasta credit/PIB nu trebuie făcută pe tot PIB, ci pe jumătate de PIB. Nu știm care este ponderea sectorului privat pur românesc”, a declarat Mugur Isărescu.
El a avertizat că nivelul ridicat al finanțărilor străine se vede în datoria externă a România.
”Mulți se sperie când se uită în partea cealaltă: datoria externă a României. Datoria privată este foarte mare. O parte din datoria privată este rezultată din faptul că în loc să se împrumute în interior și să avem o intermediere financiară mai mare și o pondere mai mare a creditului intern, avem împrumuturi din exterior care apar în statistică în datoria privată, în datoria externă” a explicat guvernatorul.
Un al doilea lucru care este evident este că o bună parte din firmele românești sunt subcapitalizate sau au capitaluri negative, a mai avertizat el. Un al treilea motiv care explică intermedierea redusă este reticența băncilor.
“Un al treilea motiv. Băncile din România suflă și în iaurt. ”Dacă un bancher dă un credit unei societăți cu capital negativ nu e chiar penal, dar nici departe. Înseamnă că-i dă bani cuiva despre care știe de la început că nu are de unde să-i dea înapoi”, a precizat Mugur Isărescu.
***