„Cel mai important pas pe care vor trebui să îl facă Guvernul şi instituţiile cheie din România va fi să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi independenţei justiţiei. Aceasta necesită un număr de paşi urgenţi pe care vor trebui să îi facă Guvernul şi Parlamentul” – se arată în priiectul raportului pentru Mecanismul de Cooperare și Verificare pe Justiție, care urmează să fie dezbătut miercuri, 18 iulie, la Bruxelles – potrivit documentului în posesia căruia a intrat MEDIAFAX.
Raportul este așteptat cu sufletul la gură de către autoritățile de la București deoarece, în ciuda profgreselor făcute în justiție și în ciuda deciziilor juridice luate împotriva unor înalți demnitari acuzați de corupție, legislația adoptată în ultimele săptămâni, în bătălia politică din România, a fost criticată săptămâna trecută de oficialii de la Bruxelles.
(Citește și: Crin Antonescu: miza este Curtea Constituțională)
Conform proiectului, CE face o serie de recomandări care vor rezuma reformele specifice de care este nevoie pentru a se menţine progresul înregistrat sub MCV.
Astfel, pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, Comisia invită România să ia următoarele măsuri:
- – să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 38/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Curţii Constituţionale – n.r.)
- – să adopte imediat şi să publice o ordonanţă de urgenţă care să anuleze Ordonanţa de Urgenţă nr. 41/2012 (OUG privind modificarea Legii de organizare a referendumului – n.r.)
- – să respecte condiţiile constituţionale de emitere a ordonanţelor de urgenţă pe viitor
- – să asigure publicarea imediată a tuturor actelor în Monitorul Oficial, inclusiv a deciziilor Curţii Constituţionale
- – să le ceară tuturor partidelor politice şi autorităţilor guvernamentale să respecte independenţa justiţiei; cu angajamentul de a pedepsi orice membru al Guvernului sau al vreunui partid care subminează credibilitatea judecătorilor criticând deciziile justiţiei sau punând presiune pe instituţiile judiciare
- – să numească un Avocat al Poporului care să se bucure de sprijinul tuturor partidelor, printr-un proces obiectiv şi transparent, care să conducă la selectarea unei personalităţi cu o autoritate, integritate şi independenţă necontestate
- – să introducă un proces transparent de nominalizare a Procurorului General şi al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta ar trebui să includă aplicaţii deschise bzate pe criterii de expertiză profesională, integritate şi cu realizări în domeniul combaterii corupţiei. Nicio nominalizare nu trebuie făcută în timpul actualei preşedinţii
- – nicio graţiere nu trebuie făcută în timpul actualei preşedinţii
- – să nu numească miniştri cercetaţi pentru integritate, miniştrii aflaţi în astfel de situaţii trebuie să demisioneze
- – să adopte proceduri clare care să ceară demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate şi conflicte de interese sau condamnări finale pentru corupţie la nivel înalt.
Un răspuns
Cerinta de a pedepsi orice membru al unui partid care critica justitia este imbecila! Aceasta cerinta nu functioneaza in nicio tara europeana.
Da, membrii guvernului sau ai Parlamentului trebuie sa aiba obligatia de a nu critica (fiind parte a celorlalte puteri in stat) o sentinta judecatoreasca anume, dar chiar si ei trebuie sa formuleze analize critice globale ale functionarii autoritatii judecatoresti (si ale cauzelor disfunctiilor constatate) pentru a ameliora chiar functionarea justitiei si a asigura accesul la o justitie independenta si efectiva pentru orice cetatean.
Dar ideea de a-i pedepsi pe cei peste 1 milion de membri ai partidelor romanesti care se exprima critic la adresa justitiei este periculoasa si de neacceptat. Reprezinta o discriminare clara in raport de convingerile politice ale cetatenilor.
Doar nemembrii de partid mai au libertatea de opinie in raport cu realizarile justitiei? Doar ei pot critica?
Inseamna ca deja CE are un proiect pentru anihilarea democratiei pluripartite in anii care vin. Caci daca membrii de partid au libertati cetatenesti amputate fata de nemembrii de partid, aici vom ajunge.
Oare un asemenea proiect vizeaza doar Romania sau este testat aici pentru a fi ulterior impus si altor state?!
Daca textul original chiar spune asa ceva, si nu este o eroare de traducere, inseamna ca UE a devenit in ultimii ani o organizatie toxica pentru libertatile cetatenilor.
De cand UE nu mai respecta Constitutiile statelor membre si conventiile/pactele europene si internationale referitoare la drepturile civile si politicie ale cetatenilor europeni?