Invazia Rusiei în Ucraina a provocat zeci de mii de morți, a strămutat milioane de oameni și a generat efecte economice în întreaga lume. Principalele efecte ale războiului, care intră în a șaptea lună, sunt prezentate într-o analiză Euractiv.
Costurile umane pentru Ucraina
Din 24 februarie 2022, 5.587 de civili au fost înregistrați în Ucraina ca fiind uciși și 7.890 ca răniți. ”Victimele reale sunt mult mai mari”, a declarat Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) pe 22 august.
Majoritatea civililor uciși sau răniți au fost victimele ale artileriei, rachetelor și loviturilor aeriene rusești, a spus OHCHR.
Separat, șeful forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zaluzhnyi, a declarat la 22 august că aproape 9.000 de militari ucraineni au fost uciși în război. Este primul număr de morți furnizat de conducerea militară de la invazie.
Conflictul din Ucraina a început însă în 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Aproximativ 14.000 de persoane au fost ucise acolo între 2014 și sfârșitul anului 2021, potrivit OHCHR, inclusiv 3.106 civili.
Estimări ale costurilor umane pentru Rusia
Rusia nu a anunțat niciodată câți dintre soldații săi au fost uciși. Serviciile de informații americane estimează că aproximativ 15.000 de soldați ruși au fost uciși până acum în Ucraina și în jur de 45.000 au fost răniți. Cifrele sunt egale cu pierderile înregistrate de armata sovietică în timpul celor 10 ani de ocupație a Afganistanului (1979-1989).
Refugiații de război
Din 24 februarie, o treime dintre ucraineni – care are o populație de peste 41 de milioane – au fost forțați să-și părăsească locuințele.
Este cea mai mare criză actuală de strămutare de oameni din lume, consideră Agenția Națiunilor Unite pentru Refugii.
Majoritatea ucrainenilor au plecat în zone ocolite de război, în special în vestul Ucrainei.
În Europa sunt înregistrați peste 6,6 milioane de refugiați din Ucraina. Cei mai mulți refugiați în UE sunt găzduiți de Polonia și Germania, potrivit datelor agenției.
Pierderile teritoriale ale Ucrainei
Pe lângă pierderile umane, Ucraina a pierdut în favoarea Rusiei, de la anexarea Crimeei în 2014, controlul asupra a aproximativ 22% din teritoriul său, potrivit calculelor Reuters.
A pierdut majoritatea zonei de coastă de la Marea Neagră, economia sa a fost paralizată, orașe întregi fiind pustiite de bombardamentele rusești.
Pierderile financiare ale Ucrainei
Economia Ucrainei se va contracta cu 45% în 2022, au estimat Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional.
Costul real al reconstrucției pentru Ucraina nu poate fi estimat corect decât după încetarea conflictului. Prim-ministrul ucrainean Denys Smihal a declarat, în iulie, că reconstrucția totală după război va costa aproximativ 750 de miliarde de dolari. Poate fi mult mai mult, depinde de cum evoluează războiul.
Nu este clar cât a cheltuit Ucraina pentru a susține efortul de război.
Costurile economice pentru Rusia
Războiul este scump și pentru Rusia, care nu a dezvăluit niciodată costurile, care sunt secrete de stat.
Pe lângă costurile militare, Occidentul a impuns Rusiei sancțiuni severe – cel mai mare șoc pentru economia Rusiei de la prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991.
Banca centrală a Rusiei a estimat că economia de 1,8 trilioane de dolari se va contracta cu 4%-6% în 2022, mai puțin decât contracția de 8%-10% pe care a prognozat-o în aprilie.
Totuși, impactul asupra economiei Rusiei este sever și nu este încă pe deplin clar. Rusia a fost exclusă de pe piețele financiare occidentale, majoritatea oligarhilor săi sunt sancționați, economia întâmpină probleme la aprovizionarea cu bunuri și produse Occidentale.
În iulie, Rusia a intrat în incapacitate de plată a obligațiunilor sale străine pentru prima dată după revoluția bolșevică din 1917.
Caruselul prețurilor clatină Rusia, dar și întreaga lume
Costurile invaziei din Ucraina și sancțiunile occidentale impuse Rusiei au condus la creșteri abrupte ale prețurilor îngrășămintelor, grâului, metalelor și energiei. Aceste creșteri alimentează atât o criză alimentară în curs de desfășurare, cât și un val inflaționist care se propagă în economia globală.
Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume după Arabia Saudită și cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, grâu, îngrășăminte cu azot și paladiu.
La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, prețurile internaționale ale petrolului au crescut la cele mai ridicate niveluri din 2008. Încercările de a reduce dependența de petrol, gaze și produse petroliere rusești – sau chiar de a le limita prețurile – au exacerbat ceea ce este deja cea mai severă criză energetică de la embargoul arab al petrolului din anii 1970.
După ce Rusia a tăiat fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 către Germania, prețurile pentru gazul angro au crescut în Europa.
O întrerupere completă a livrărilor de gaze ar împinge zona euro în recesiune, cu contracții puternice atât în Germania, cât și în Italia, potrivit Goldman Sachs.
Economia globală resimte efectele războiului
Fondul Monetar Internațional estimează că economia mondială va crește cu 3,2% în acest an, în scădere față de 6,1% anul trecut și semnificativ mai jos față de previziunile din ianuarie (4,4%) sau octombrie 2021 (4,9%).
Într-un scenariu alternativ – dar foarte „plauzibil” – care include o întrerupere completă a livrărilor de gaz rusești către Europa până la sfârșitul anului și o scădere suplimentară cu 30% a exporturilor de petrol rusești, FMI estimează o creștere globală de 2,6% în 2022 și 2% în 2023, cu o creștere practic zero în Europa și Statele Unite anul viitor.
Costuri de înarmare
Începând cu 24 februarie, Statele Unite au oferit Ucrainei aproximativ 9,1 miliarde de dolari în asistență de securitate. Ucraina a primit, între altele, sisteme antiaeriene Stinger, sisteme antiblindat Javelin, obuze de 155 mm, echipamente de protecție chimică, biologică, radiologică și nucleară.
Următorul cel mai mare donator al Ucrainei este Marea Britanie, care a oferit 2,3 miliarde de lire sterline (2,72 miliarde de dolari) în sprijin militar.
Uniunea Europeană a aprobat 2,5 miliarde euro în asistență de securitate pentru Ucraina, dintr-un total promis de 9 miliarde.
***