Punctul de amendă pentru sancțiunile rutiere va rămâne și anul viitor la nivelul actual de 145 de lei, a anunțat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, în cadrul unui interviu acordat Digi24.
Conform Codului Rutier, punctul minim de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie.
Acesta ar fi trebuit să fie modificat de la 1 ianuarie 2023, în contextul în care salariul minim brut se va majora, cel mai probabil, la 3.000 de lei, o decizie urmând să fie luată, joi, în cadrul Consiliului Tripartit pentru Dialog Social.
Ultima majorare a punctului minim de amendă a fost în 2017, an în care salariul minim a fost crescut la nivelul de 1.450 de lei.
Salariul minim va crește „cu siguranță” la 3.000 de lei
Potrivit ministrul finanțelor, salariul minim brut va crește cu siguranță la cel puțin 3.000 de lei.
„Eu vă spun că va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon şi ne uităm în negocierile pe care le avem şi cu mediul de afaceri pentru acea eventuală măsură voluntară pentru cei care cresc cu mai mult decât 200 de lei, pentru ceea ce depăşeşte 3.000 de lei. Dar aici sindicatele spun un lucru: ne întoarcem la partajarea contribuţiilor. Or aici, lăsaţi-ne mâine (astăzi, joi – 24 noiembrie) să discutăm”, a spus Adrian Câciu pentru Digi24.
(Citiți și: „Salariul minim brut va crește la 3.000 de lei în 2023”)
El a vorbit şi despre propunerea ca salariul minim în domeniul construcţiilor să crească la 4.000 de lei, arătând, în acest context, că o creştere a valorii salariului în acest sector economic ar duce la o echilibrare a bugetului asigurărilor de stat.
„A apărut propunerea ca salariul minim pe construcţii să crească la 4.000 de lei. Asta aduce un plus de contribuţii care îmi acoperă acel 12,5% astfel încât să fie neutru impactul, deci venituri versus cheltuieli, pe bugetul asigurărilor de stat”, a mai afirmat Adrian Câciu.
***