miercuri

24 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2022

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată urmează să fie majorat la 3.000 lei lunar, începând cu 1 ianuarie 2023, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6% față de nivelul actual de 2.550 de lei, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern, pregătit de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Potrivit inițiatorului, vor beneficia de majorarea salariului de bază minim un număr de 2.181.134 salariaţi.

„Începând cu 1 ianuarie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (…) se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”, se precizează în proiect.

Scade puțin programul de lucru la care este calculat salariul minim brut


În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 2.550 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, în medie pe lună în anul 2022, reprezentând 15,239 lei/oră.

În România, beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată de 2.550 lei un număr de 856.830 de salariaţi, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 16,27% din numărul total de salariaţi activi – 5.265.252.

De majorarea salariului de bază minim de 3.000 de lei vor beneficia 2.181.134 salariaţi, susțin reprezentanții Ministerului Muncii.

(Citește și: „Care este salariul minim pe economie. Diferența dintre brut și net”)

Potrivit sursei citate, majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creşterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerii muncii la negru, dar va avea impact şi asupra creşterii consumului cu o influenţă şi asupra importului bunurilor de consum.


De asemenea, creşterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forţă de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariaţi (femei, tineri,etc.).

În proiect se menţionează că măsura creşterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerţul, transporturile şi întreprinderile mici şi mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic faţă de medie, cu influenţe asupra creşterii cheltuielilor cu forţa de muncă.

Se măresc și amenzile de circulație

Modificarea salariului de bază minim brut pe țară va duce și la creșterea punctului de amendă întrucât acesta se raportează la salariul minim.

Impactul bugetar estimat de inițiatorii proiectului este prevăzut la 156,8 milioane de lei.

România are doi ani la dispoziție pentru a alinia salariul minim brut la nivelul stabilit de UE

În luna septembrie 2022, Parlamentul European a aprobat normele referitoare la salariile minime adecvate pentru toți salariații din UE, prin care se recomandă statelor membre ca salariul minim național să reprezinte 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut.

(Citește și: „Salariul minim în UE – cum se va calcula. Statele vor avea la dispoziție doi ani pentru conformare”)

În prezent, salariul mediu brut în România este de 6.457 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei.

Astfel, prin directiva europeană, salariul minim brut în România ar trebui să ajungă la 3.200 de lei, dar România are la dispoziție 2 ani pentru conformare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: