Premierul Ludovic Orban a anunţat, marţi, că Guvernul va îngheţa valoarea punctului de amendă pentru anul viitor. Premierul a mai adăugat că modul de calcul al acestuia, raportat la salariul minim pe economie, trebuie schimbat, deoarece nu este o soluţie care să se poată aplica.
”Am luat decizia să facem şi noi ceea ce au făcut Guvernele anterioare, dar cu siguranţă trebuie schimbat acest sistem. Practic, punctul de amendă a fost legat de salariul minim pe economie şi în fiecare an, practic, nu s-a crescut punctul de amendă odată cu creşterea salariului minim. Vom aplica şi noi această soluţie, să nu creştem punctul de amendă”, a răspuns Ludovic Orban, întrebat dacă punctul de amendă va fi crescut odată cu creşterea salariului minim.
Premierul a precizat că măsura se va aplica pentru anul viitor. El a mai spus că relaţia între punctul de amendă şi salariul minim pe economie nu este o soluţie care să se poată aplica. ”Probabil trebuie calculat în alt mod”, a mai spus Orban.
Potrivit legislației actuale, punctul de amendă are o valoare de 10% din valoarea salariului minim brut pe economie. Plafonarea la 145 de lei a punctului de amendă s-a produs în 2017 şi 2018. Dacă guvernul nu ar fi luat decizia plafonării punctului de amendă, acesta ar fi ajuns să valoreze 223 de lei din ianuarie 2020, tot aceasta fiind și valoarea minimă a amenzilor plătite de șoferi (jumătate din minimum în 15 zile de la comunicare, potrivit legislației în vigoare).
Reamintim: salariul minim brut actual este de 2.080 de lei, acesta urmând să fie majorat din ianuarie anul viitor la 2.230 de lei. Chiar și fără majorările salariale, valoarea punctului de amendă ar fi ajuns la 208 lei dacă guvernul nu ar fi luat decizia plafonării la 145 de lei.