26 septembrie, 2024

Foştii și actuali angajaţi ai CFR au protestat, joi dimineaţă, în faţa Ministerului Muncii, nemulţumiţi că pensiile le-au scăzut semnificativ în urma recalculării. Practic, veniturile din pensie nu scad, însă vor stagna până când indexările anuale vor acoperi diferența dintre veniturile în plată și drepturile, mult mai scăzute, ce li se cuvin conform noii Legi a pensiilor.

În cazul ceferiștilor, ca și al celorlalți salariați ce au lucrat în condiţii de muncă deosebite sau speciale – angajați din siderurgie și minerit – recalcularea pensiilor nu a adus majorări, ci diminuări ale sumelor cuvenite după retragerea din activitate.

Potrivit președintelui Federației Naționale a Muncii, Constantin Crețan, în cazul lucrătorilor pe calea ferată tăierile sunt între 1.000 și 4.000 de lei, adică ajung și la 50% din pensia actuală.


Stagnarea veniturilor acestor pensionari ar putea dura mai mulți ani, ținând cont de diferențele uriașe rezultate în urma recalculării.

La mitingul de joi au fost prezente şi alte organizaţii din structura confederaţiei, precum şi organizaţii ale societăţii civile ce reprezintă pensionari actuali şi viitori pensionari, afectaţi de forma introdusă prin Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Într-o situație asemănătoare se află și persoanele cu dizabilități.

(Citește și: Rezoluție pentru grevă generală a sindicaliștilor din minerit şi siderurgie, dacă nu se modifică Legea pensiilor)

Protestatarii au scandat joi „Demisia”, „Ruşine să vă fie” şi „Hoţii!” şi afişează mesaje precum „Oltenii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, „PSD şi PNL aceeaşi mizerie”, „Punem punct – trădării naţionale, distrugerii economiei, corupţiei”, „PNL şi PSD, munca noastră unde e?”, „Pensia nu e un privilegiu, ci un drept”, „Economia noi am salvat, voi în picioare ne-aţi călcat”, „Dreptul nostru greu muncit, voi din pix l-aţi nimicit”, a relatat Agerpres.

Dublă discriminare


Noua lege dezavantajează lucrătorii în grupe de muncă și/sau condiții de muncă deosebite sau speciale, întrucât ei nu beneficiază de puncte de stabilitate, deşi au contribuit suplimentar.

Beneficiază de puncte de stabilitate doar cei care au lucrat în condiţii normale de muncă şi care nu au plătit contribuţie suplimentară.

A doua discriminare generată de noua lege este în interiorul acestor categorii profesionale, întrucât ceferiștii, siderurgiștii și minerii pensionați după 1 septembrie, când a intrat în vigoare legea, vor avea venituri mai mici decât ale colegilor lor pensionați anterior, inclusiv în luna august.

Reprezentanți ai acestor pensionari negociază cu executivul modificarea legii, lucru pe care Guvernul îl va face, probabil, întrucât nu are șanse de a câștiga procesele ce vor fi declanșate de nemulțumiți, și nici o eventuală dispută la CCR pe cele două discriminări.

În cazul în care modificările legislative cerute nu vor fi acceptate de guvernanți, ceferiștii amenință cu un miting de amploare, pe 25 octombrie, când lor li s-ar putea alătura și mineri și siderurgiști, precum și nevăzători.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: