5 septembrie, 2024

Avocatul Poporului analizează posibilitatea atacării la Curtea Constituțională a reformei pensiilor și îndeamnă persoanele nemulțumite de recalculare să se adreseze instanțelor, amintind că sesizările se pot înregistra doar în 45 de zile de la primirea deciziilor cu noile venituri. În caz contrar, decizia rămâne definitivă.

„În ceea ce privește sesizarea Curții Constituționale, informăm petenții asupra faptului că toate criticile de neconstituționalitate formulate și aduse la cunoștința instituției se află în prezent în analiză. Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei publice”, se arată într-un comunicat transmis joi de instituție.

Referitor la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată, Avocatul Poporului precizează că „răspunderea pentru calculul drepturilor de pensie aparține în exclusivitate caselor de pensii”. „Avocatul Poporului nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor, iar operațiunile sau modalitățile tehnice de calcul, de determinare a punctajului mediu anual etc. sunt de competența caselor de pensii”, adaugă instituția.


„Precizăm că depunerea unei petiții la instituția Avocatul Poporului sau contestarea acesteia la casa de pensii emitentă, nu suspendă și nu întrerupe termenul în care se poate introduce acțiune la instanța judecătorească competentă”, se mai arată în comunicat.

Categorii nemulțumite de recalculare

Mii de persoane au acuzat reducerea valorii pensiilor după recalculare, deși legea precizează clar că niciun astfel de drept nu se diminuează. În cazul acestora, pensia se conservă, însă nu vor mai beneficia de indexări până când colegii lor retrași din activitate cu sume mai mici nu vor ajunge la pensiile lor.

Diferențele de venituri pentru persoane care au prestat aceeași muncă și același număr de ani provin din inechitățile generate de sistemul românesc de pensii, în funcție de perioada pensionării.

În astfel de situații sunt categoriile profesionale ce au muncit în condiții speciale și deosebite.


Printre aceștia se află foștii lucrători din industria minieră şi din metalurgie. Aproximativ 1.000 de astfel de pensionari au protestat miercuri la Baia Mare, nemulţumiţi de recalcularea pensiilor.

Majoritatea lor au fost angajaţi ai companiei naţionale miniere Remin, ai fostului combinat metalurgic Cuprom, Uzinei Romplumb şi ai celor două flotaţii de minereu din municipiul Baia Mare. 

În caz celor ieșiți în stradă, diminuările din deciziile de recalculare oscilează între 1.800 şi 2.800 de lei, conform participanților la protest.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: