Reprezentanții sindicatelor membre ale Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au adoptat marți, la congresul organizației, o rezoluție prin care se aprobă declanşarea unor acţiuni de protest, inclusiv greva generală, în cazul în care din Legea pensiilor 360/2023 nu vor fi eliminate articolele care-i dezavantajează pe mineri şi energeticieni.
„În perioada următoare FNME va sesiza Guvernul României privind posibilitatea declanşării unui conflict de muncă urmat de acţiuni de protest sub toate formele prevăzute de lege. În situaţia în care nu se va ajunge la soluţionarea revendicărilor noastre vom lua în calcul posibilitatea declanşării grevei generale”, se arată într-un comunicat al FNME.
Salariații care lucrează în condiții deosebite speciale și deosebite se vor pensiona cu sume mai mici decât cele ale colegilor retrași deja din activitate
FNME solicită guvernanților modificarea prevederilor din Legea pensiilor care le micșorează veniturile de după retragerea din activitate.
Deși au plătit aceleași contribuții ca și cei recent pensionați, lucrătorii care se pensionează după 1 septembrie 2024 primesc o pensie mai mică, din cauza noii formule de calcul a acestor venituri.
Preşedintele executiv al FNME, Darius Câmpean, a declarat că minerilor şi energeticienilor trebuie să li se păstreze aceleaşi condiţii de pensionare deoarece „lucrează şi vor lucra în aceleaşi condiţii de muncă foarte grele şi periculoase”.
În acest context, FNME solicită partidelor politice eliminarea din lege a articolelor despre care susţine că determină o discriminare în timp între persoanele „care au desfăşurat o activitate în aceleaşi condiţii de muncă şi revenirea la articolele din vechea lege – Legea 263”.
Sindicatele asociate FNME cuprind peste 12.000 de salariaţi din Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nuclearelectrica – CNE Cernavodă, Hidroserv SA, Hidroelectrica SA, Compania Naţională a Uraniului, Complexul Energetic Valea Jiului.
****