duminică

14 iulie, 2024

10 mai, 2022

Proiectul Legii Offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră intră miercuri în dezbaterea plenului Senatului, după ce comisiile pentru buget-finanţe şi pentru energie din Senat au votat un raport comun de admitere, marți.

Legea are toate șansele să fie adoptată de Parlament în această sesiune, având în vedere atât  faptul că majoritatea sprijină coaliția de guvernământ dar și faptul că partonatul petroliștilor au întâmpinat favorabil proiectul.

De la noua lege este așteptată deblocarea investiţiilor din Marea Neagră şi accelerea celor onshore de adâncime, care face, de asemenea, obiectul legii.


Legea „a fost asumată de liderii coaliţiei de guvernare şi, sperăm noi, odată cu adoptarea ei, să se deblocheze atât investiţiile din Marea Neagră, din perimetrele offshore de gaze naturale, cât şi să accelereze investiţiile în onshore-ul de adâncime”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

Restartul exploatării gazelor din Marea Neagră

Cel mai bogat perimetru cunoscut din Marea Neagră, Neptun Deep, are potențialul de a produce circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze, adică aproape de 10 ori mai mult decât consumul anual actiual al României.

Neptun Deep urmează să fie operat de OMV Petrom și Romgaz și investițiile vor dura până în 2026, dacă decizia fională, în ce le privește va fi luată cel târziu anul viitor.

Între timp, Black Sea Oil & Gas va începe să scoată circa un miliarde de metri cubi anual, iar exploatarea este așteptată să înceapă în acest an.


„Sperăm cu tărie să ducă la o decizie finală de investiţii a tuturor operatorilor din Marea Neagră în timp cât mai scurt, astfel încât să vedem proiectele operând şi aducând gaze pe mal cât de repede”, declara săptămâna trecută Cătălin Niţă, directorul executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG).

Principalele prevederi

În primul rând supraimpozitarea veniturilor suplimentare din vânzarea gazelor se va aplica la prețuri de peste 85 de lei / MWh, față de 45 de lei / MWh cât prevede legea actuală. Petroliștii nu au protestat, deși pe piață prețurile sunt de peste 4 ori mai mari și este greu de prevăzut că vor scădea prea mult și prea curând.

(Citiți și: Legea care ne-ar face independenți de gazul rusesc pleacă spre Parlament: principalele prevederi”)

Din legea veche, care a descurajat investițiile offshore, mai sunt eliminate și alte restricții:

  • Sunt eliminate restricțiile care prevedeau în legea actuală ca 50% din gazele extrase să fie vândute pe piața locală.
  • Se elimină retricțiile „ referitoare la preţ, comercializare, ofertare şi/sau vânzare a hidrocarburilor după data de 31 decembrie 2022, cu excepţia prevederilor legale obligatorii din România precum si ale Uniunii Europene”.
    • Excepție: situația de criză energetică sau de distorsiune a aprovizionării cu gaze naturale a României.
  • Este eliminat și prețul de referință în determinarea bazei de calcul a impozitului asupra veniturilor suplimentare.
    • Nu va mai fi prețul de pe bursa austriacă CEGH, ci cel efectiv realizat prin tranzacții – ceea c ear putea reduce taxarea.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: