miercuri

28 februarie, 2024

3 mai, 2022

Cel mai mare producător român de gaze naturale, Romgaz (SNG), semnează marți după amiază, „contractul necesar finalizării tranzacției de preluare” a participației de 50% a ExxonMobil la zăcământul de gaze offshore Neptun Deep, potrivit agendei de lucru a premierului Nicolae Ciucă, care va participa la eveniment.

Preluarea participației constă în finalizarea achiziției acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, după ce tranzacția a fost aprobată de acționarii Romgaz săptămâna trecută.

Romgaz (SNG) va plăti 1,06 miliarde dolari pentru contravaloarea tuturor acţiunilor emise de filiala ExxonMobil care, împreună cu OMV Petrom, este partener egal în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, de unde s-ar putea extrage circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale – echivalentul consumului anual actual pe aproape 10 ani.


OMV Petrom va fi operatorul (principal al) proiectului, în locul ExxonMobil, după finalizarea tranzacției și intrarea Romgaz în parteneriat.

O tranzacție și o lege mult amânate

ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România după ce, acum 4 ani, a fost adoptată o lege a exploartăriilor offshore descurajatoare.

Dacă, în sfârșit, legea va fi modificată în acest semestru (după 3 ani de promisiuni), OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei.

Proiectul de modificare a legii offshore, vital pentru continuarea proiectului, a fost trimis în Parlament și va fi dezbătut în procedură de urgență.


Semnarea contractului cu ExxonMobil, prevăzută pentru acest trimestru, a fost amânată tocmai de aceste negocieri, care vizau – în fapt- taxe în plus plătite de Romgaz, decurgând de faptul că subsidiara ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care vinde participația, este înregistrată în Bahamas.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

*Notă:În România nu există corporații care sa-și unească forțele pentru

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: