luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 septembrie, 2021

Ministerul Energiei (ME) a transmis la Banca Europeană de Investiții (BEI) primele proiecte energetice, pentru aprobarea finanțării nerambursabile cu 492 de milioane de euro, prin Fondul pentru Modernizare al UE. Proiectele vizează investiția Transelectrica (TEL) într-o linie de înaltă tensiune și 8 proiecte ale Complexului Energetic Oltenia, care fac parte din planul de retructurare al acestuia,  potrivit unui comunicat ME.

Linia de 400 kV a Ttranselectrica ar trebui să facă posibile noi investiții în capacități regenerabile în Dobrogea și mai ales în Marea Neagră.


Planul de restructurare al CE Oltenia mai așteaptă încă aprobarea Comisiei Europene, care l-a criticat sever, deocamdată.

Fondul de Modernizare se bazează pe așa numitul „Mecanism 10d”, prin care Comisia Europeană finanțează cu fonduri nerambursabile proiecte energetice menite să sprijine atingerea neutralității climatice (emisii zero) în cel mai puțin dezvoltate 10 țări din UE: Bulgaria, Cehia, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Proiectele românești sunt selectate de Ministerul Energiei, sunt trimise la BEI pentru analiză, care le propune Comisiei Europene dacă le consideră prioritare.

Pentru noi capacități de regenerabile în Dobrogea și Marea Neagră

Costul total al investițiilor este de 693 de milioane de euro. Cea a Transelectrica este în „noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400kv d.c. Constanța Nord – Medgidia Sud; CAPEX total (fără TVA) 22.992.330 euro / Costuri eligibile: 22.992.330 euro”


Implementarea proiectului „va contribui la securitatea, flexibilitatea și adecvanța Sistemului Energetic Național, oferind premisele punerii în funcțiune a unor noi capacități de producție de energie din surse regenerabile”, spune comunicatul citat.

Investițiile în capacități de energie electrică regenerabilă din Dobrogera și mai ales cele foarte promițătoare din Marea Neagră sunt blocate pentru că nu mai există deloc capacitate de transport.

8 proiecte pentru salvarea CE Oltenia

Valoarea celor 8 proiecte ale Complexului Energetic Oltenia se ridică la aproape 671 milioane de euro  (CAPEX total, fără TVA), după cum urmează:

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Proiectele constituie „un pas determinant și necesar în procesul de reorganizare al CE Oltenia”, prin închiderea unor cariere de lignit.

(Citiți și: „Salvatorii CE Oltenia – la Bruxelles: marile îndoieli ale Comisiei”)

Fondul de modernizare este alimentat cu alocări suplimentare de certificate de emisii de gaze de seră (GES), care vor putea fi vândute pe piață, iar cea mai recentă estimare a valorii acestora pentru România se ridică la 10 miliarde de euro pentru România.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: