Peste 700 de proiecte energetice au fost depuse la Ministerul Economiei și Energiei pentru finanțare prin „Fondul de modernizare” (așa numitul „mecanism 10d”), potrivit lui Nicolae Havrileț, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Fondul va fi alimentat cu 6,7 miliarde de euro, din vânzarea certificatelor de emisii de CO2 alocate suplimentar de Uniunea Europeană în acest scop.
„Fondul de modernizare a fost luat cu asalt. Practic s-au blocat căsuţele de e-mail prin care ministerul a preluat aceste propuneri de proiecte de toate felurile”, a declarat Niculae Havrileţ, la conferinţa online „Petrolul în Noua Economie”, organizată, marţi, de România Durabilă şi EM360.
Fondul de Modernizare este un instrument instituit de Directiva 2003/87/UE a Parlamentului European și a Consiliului UE, care prevede alocarea unor volume suplimentare de certificate de emisii de CO2 pentru nouă țări, inclusiv România. Prin vânzarea certificatelor verzi, țările respective vor finanța proiecte de eficiență energetică și de tranziție la surse regenerabile, domenii în care se confruntă cu cele mai mari probleme din UE.
(Citiți și: „Ce proiecte energetice se vor finanța prin vânzare de certificate verzi: Ministerul Economiei schimbă abordarea”)
Această metodă de finanțare a fost supranumită „mecanismul 10d”, pentru că este descrisă la la art. 10d din directiva citată.
Cele mai multe – proiectele fotovoltaicele
Cele mai multe proiecte sunt de investiții fotovoltaice, dar ca valoare cele mai importante vizează trecerea producţiei de energie electrică de pe cărbune pe gaze, unde este vorba de centrale cu capacităţi mari, potrivit oficialului citat.
Cea mai mare parte a banilor, „70% din Fondul de modernizare se va duce la producţia de energie din surse regenerabile. Cererile de finanţare au vizat valori între 100.000 de euro şi 500 de milioane de euro. Majoritatea au solicitat finanţare de 100%. Au venit şi operatorii de reţele cu proiecte importante, au venit investitori noi, foarte multe proiecte, foarte mare interesul, dar nu cred că toate se vor aproba”, a mai spus Nicolae Havrileţ.
Bugetul „mecanismului 10d” s-ar putea ridica la 6,7 miliarde de euro, iar proiectele vor fi analizate de Banca Europeană de Investiții.
Fondul de Modernizare va funcționa după două axe de investiții energetice:
- în capacităţi de producţie regenerabile, în stocaj, în reţele (inclusiv cele de electricitate, gaze şi termoficare, eficienţă energetică), axă în care finanţarea poate ajunge până la 100% din valoarea proiectelor;
- în capacităţi de producţie pe bază de gaze naturale, cu finanțare de până la 70%.