Salvatorii CE Oltenia - la Bruxelles: marile îndoieli ale Comisiei - CursDeGuvernare.ro
miercuri

27 octombrie, 2021

Salvatorii CE Oltenia – la Bruxelles: marile îndoieli ale Comisiei

14 martie, 2021

Virgil Popescu, Bogdan Chirițoiu, Dan Dragoș Drăgan

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu și secretarul de stat de la Energie, Dan Dragoș Drăgan (foto) vor încerca, luni şi marţi la Bruxelles, să-i convingă pe reprezentanții Comisiei Europene că planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia este realist și va face din marele producător de electricitate al României o companie viabilă.

La începutul lunii trecute, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare prin care își exprimă tocmai îndoiala că planul de restructurare va conferi viabilitate CE Oltenia și a obiectat privind realismul multora dintre argumentele acestuia.

„Luni vom avea discuţii cu comisarul european pentru Dezvoltare Regională, pentru Fondul de tranziţie justă, şi cu doamna comisar Adina Vălean. Marţi ne vom întâlni cu doamna comisar pentru Concurenţă şi cu cea pentru Energie”, a declarat Virgil Popescu, vineri, citat de Agerpres.


În  fapt, oficialii român răspund invitației Comisiei Europene, ca „în termen de o lună de la data primirii prezentei scrisori, (România) să își prezinte observațiile și să furnizeze toate informațiile care ar putea contribui la evaluarea ajutorului de restructurare care face obiectul prezentei proceduri”, potrivit documentului emis de Directoratul general pentru concurență al Comisiei.

Scisoarea a fost trimisă în 5 februarie.

Fără CE Oltenia România rămâne fără suficient curent

Scrisoarea Comisiei Europene amintește analiza sistemului energetic național realizată de Transelectrica, a cărei concluzie a  fost că „începând cu anul 2022, având în vedere ca toate unitățile CE Oltenia se vor opri, rețeaua națională de energie electrică va avea o problema majoră de adecvanță, deoarece nu va mai avea sursele necesare pentru a acoperi consumul chiar și cu utilizarea maximă a capacității de import transfrontaliere”

Astfel că ministrul Finanțelor a evitat să răspundă la întrebarea: ce se va întâmpla dacă planul de restructurare a CE Oltenia nu va primi acest aviz favorabil până la finele lunii aprilie, când este așteptat.


Aplicarea planului de restructurare va costa 3,5 miliarde de euro, în primii cinci ani, din care CE Oltenia ar urma să contribuie cu 1,5 miliarde de euro din fonduri proprii, bugetul de stat cu 1,328 miliarde de euro, iar 711 milioane de euro ar veni din Fondul pentru modernizare înființat de Comisia Europeană.

(Citiți și: „Planul de restructurare al CE Oltenia va fi trimis la Bruxelles, cu propuneri de investiții de 3,5 mld. euro”)

Cele 1,328 miliarde de euro de la bugetul de stat ar acoperi creditul de la Trezoreria Statului de 252 milioane de euro, transformat în ajutor de stat, un împrumut suplimentar garantat de stat de 310 milioane de euro şi o subvenţie de stat de 770 milioane de euro.

Îndoielile Comisiei Europene

„Comisia are îndoieli, în acest stadiu, cu privire la faptul că ajutorul de restructurare planificat în favoarea societății CE Oltenia îndeplinește condițiile principale prevăzute în Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate și, prin urmare, că acesta ar putea fi declarat compatibil cu piața internă”, conform tratatului de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE).

Cel mai mult Comisia se îndoiește de:

  • „prezența unei contribuții proprii reale și efective, fără ajutor din partea beneficiarului,
  • prezența și eficacitatea repartizării sarcinilor,
  • restabilirea viabilității pe termen lung și restructurarea într-un termen rezonabil și de
  • prezența și eficacitatea unor măsuri compensatorii valabile.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ca urmare Comisia „are îndoieli cu privire la faptul ca planul de restructurare propus are o durată corespunzatoare și ar conduce la restabilirea viabilității societății CE Oltenia la sfârșitul perioadei de restructurare, deoarece nu este evident că CE Oltenia va obține o rentabilitate suficientă și că va putea ramâne pe piață fără ajutor suplimentar”.

Principalele critici la care trebuie să răspundă oficialii români

Reproșurile principale privind realismul planului de restructurare a CE Oltenia vizează următoarele:

(Descărcați de AICI Scrisoarea Comisiei Europene privind Planul de restructurare a CE Oltenia)

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr