miercuri

17 aprilie, 2024

28 ianuarie, 2022

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) anticipează o creştere a costurilor de împrumut ale statului, în contextul unui avans puternic al inflaţiei, reiese din Studiului Economic pentru România publicat vineri de Organizaţie.

Astfel, dobânda medie la împrumuturile pe zece ani ar urma să ajungă la 4,1% în acest an, respectiv 4,6% în 2023, de la 3,6%, media din 2021.

România va împrumuta echivalentul a 11% din PIB în acest an pentru a finanța deficitul bugetar și rostogolirea datoriei publice – circa 145,4 miliarde de lei. Creșterea necesarului de finanțare (cu 7,7% față de 2021) se produce într-un context de creștere a dobânzilor, în condițiile în care România se împrumuta oricum la costuri cu mult peste media regiunii.


Dobânzile aferente acestor împrumuturi cântăresc tot mai greu în bugetul public, marcând avansuri medii de circa 20% în ultimii doi ani. În primele 11 luni din 2021, statul a cheltuit 16,6 miliarde de lei pe dobânzi, echivalentul a 1,2% din PIB şi 18,8% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2020.

OCDE anticipează un avans al inflaţiei de 6,6% în acest an şi temperare a preţurilor în 2023, când creşterea ar urma să fie de doar 3,6%.

Deficitul contului curent ar urma să se stabilizeze la 6,1% din PIB în acest interval.

Specialiştii OCDE sunt la rândul lor de părere că ritmul de creştere al economiei locale va încetini în acest an, la 4,5% din PIB.


”România a avut o abordare cuprinzătoare în gestionarea efectelor pandemiei, cu măsuri în plan economic și social care au reprezentat 3,6% din PIB în 2020 și 1,4% din PIB în 2021. În acest fel, în al doilea trimestru al anului trecut, PIB-ul României a depășit nivelul de dinaintea pandemiei. Activitatea economică s-a relansat, de anul trecut, iar redresarea continuă. După creșterea economică de 6,3% din PIB înregistrată în 2021, estimăm că România va avea o creștere economică de 4,5% din PIB, atât în 2022, cât și în 2023”, a declarat vineri secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, cu ocazia unei vizite în România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: