miercuri

17 aprilie, 2024

28 ianuarie, 2022

Odată cu începerea oficială a pregătirilor tehnice pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), instituţia a lansat o anchetă economică:
Raportul punctează o serie de slăbiciuni ale României, dar conține şi o listă de măsuri pe care experţii internaţionali le consideră potrivite pentru îmbunătăţirea lucrurilor.

În primul rând, experţii OCDE notează că, în ciuda faptului că economia şi-a revenit rapid, riscurile privind perspectivele de creştere sunt mari. Recomandarea lor este ca Guvernul să implementeze măsuri fiscale de sprijin dacă situaţia se deteriorează. Aceste măsuri ar trebui targetate către cei mai vulnerabili şi afectaţi actori, avertizează ei.

Deşi datoria publică este la un nivel relativ redus, aceasta a crescut rapid, micşorând spaţiul fiscal de manevră şi majorând costurile de finanţare. Soluţia propusă de experţii internaţionali este „stabilirea unui plan credibil de consolidare pe termen mediu și reducerea treptată a deficitului fiscal pentru a menține sustenabilitatea finanțelor publice”.


Raportul mai subliniază că România a dat dovadă de o capacitate administrativă limitată de absorbţie a fondurilor europene, în comparaţie cu alte state din regiune.
„Acest lucru ar putea afecta negativ absorbţia fondurilor NextGenerationEU, cheia redresării”, punctează raportul.

(Citiți și:OCDE deschide negocierile de aderare cu România”)

Pentru evitarea acestui risc, OCDE propune îmbunătăţirea coordonării părţilor implicate în implementarea PNRR şi întărirea mecanismelor de monitorizare.

România trebuie să fie pregătită pentru creşterea insolvenţelor

În privinţa inflaţiei, instituţia notează că presiunile au crescut considerabil, iar anticipaţiile inflaţioniste riscă să nu mai fie ancorate de ţinta BNR. Recomandarea este continuarea majorării treptate a dobânzii-cheie de politică monetară până când obiectivul menţionat anterior este îndeplinit.

Experţii OCDE punctează totodată că rata creditelor neperformante va creşte cel mai probabil ca urmare a retragerii măsurilor de sprijin, din cauza creşterii îndatorării în rândul companiilor.
O soluţie propusă este întărirea regimului insolvenţelor pentru a facilita restructurarea datoriilor, în special prin introducerea unor proceduri în afara tribunalelor.


Deficitul sistemului public de pensii a intrat de asemenea în vizorul OCDE care recomandă introducerea unor stimulente pentru prelungirea perioadei de muncă, armonizarea vârstei legale de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor şi creşterea acesteia în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă.

O altă recomandare vizează „revizuirea formulei de calcul a beneficiilor pentru a asigura sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii, prevenind în acelaşi timp şi sărăcia în rândul bătrânilor”.

În privinţa sistemului fiscal, raportul subliniază conformarea scăzută care afectează sustenabilitatea fiscală, dar punctează că există spaţiu de majorare a unor taxe care nu afectează creşterea economică (în special taxele de proprietate) şi de lărgire a bazei de impozitare.

Recomandările din această sferă vizează continuarea digitalizării pentru îmbunătăţirea colectării, eliminarea cotelor reduse de impozitare şi a altor prevederi fiscale speciale şi analizarea oportunităţii creşterii unor taxe, dar şi a includerii unor excepţii pentru gospodăriile vulnerabile.

Bunăstare, incluziune socială şi creştere „verde”

Experţii internaţionali avertizează asupra ratei scăzute de vaccinare din România şi recomandă intensificarea eforturilor în special în zona rurală, prin creşterea numărului de centre mobile de imunizare.

În legătură cu piaţa muncii, raportul evidenţiază numărul scăzut de şomeri care apelează la serviciilor agenţiilor publice de ocupare a forţei de muncă, în condiţiile în care cheltuielile publice destinate serviciilor din această zonă sunt reduse, în special când vine vorba despre programe de formare.

OCDE recomandă „dedicarea unor resurse suplimentare pentru a ajunge la şomerii vulnerabili, în special cei din comunităţile marginalizate, precum şi pentru programe de formare”.

În domeniul educaţiei, raportul avertizează asupra nevoii de a accelera măsurile de sprijin a elevilor cu risc de abandon şi de recuperare a decalajelor de învăţare. Mare parte din tineri părăresc școala fără a avea nicio calificare, de aici și slaba performanță pe piața muncii.

Calitatea vieţii din România este puternic influenţată de poluare. OCDE recomandă intensificarea eforturilor de sprijinire a investiţiilor în energiile verzi.

În privinţa creşterii productivităţii şi a dinamismului mediului de afaceri, raportul punctează presiunile politice exercitate asupra DNA, care au afectat lupta împotriva corupţiei. OCDE recomandă oferirea resurselor necesare şi a independenţei de care instituţia are nevoie pentru a-şi desfăşura activitatea.

O altă recomandare adresată Guvernului este de a reduce folosirea Ordonanţelor de Urgenţă şi de a realiza studii de impact înainte de implementarea unor măsuri.

O ultimă recomandare vizează simplificarea sistemului de licențe și permise şi digitalizarea serviciilor pentru a sprijini dezvoltarea mediului privat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: