România „s-a descurcat foarte bine” în ultima decadă în recuperarea decalajului față de țările Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), potrivit declarației lui Mathias Cormann, secretarul general al organizației, cu ocazia lansării, la București, a studiului OCDE „Economic Survey of Romania”. Studiul e cel dintâi de această amploare dedicat României. Oficialul OCDE a rezumat și „provocările” care despart țara noastră de performanțele altor membri OCDE.
La rândul său, premierul României Nicolae Ciucă a precizat standardele OCDE la care România a aderat deja și a promis că recomandările studiului vor fi incluse în politicile publice ale țării.
„Am apreciat angajamentul pe care și l-a asumat România pentru a deveni membru OCDE. V-ați descurcat foarte bine în ultima decadă în a crește economia și standardele în economie”, a spus Mathias Cormann.
„Sunteți clar în sistemul de principii și valori privind libertatea, independența, democrația, statul de drept și principiile de bază economice. Sunt încă foarte multe posibilități de îmbunătățire, sunt încă zone care au nevoie de mai multă muncă”, a spus oficialul OCDE, când a prezentat recomadările organizației pentru ca România să îndrepte lucrurile care nu stau bine.
Procesul aderării României va lua „atât timp cât este necesar”
Oficialul OCDE nu a mai fost la fel de entuziast când a fos tîntrebat cât timp va lua procesul de aderare a României la OCDE.
„Putem să sperăm că acest proces se va desfăşura pe cât de rapid posibil, atât timp cât este necesar”, a spus Mathias Cormann, la conferința presă ulterioară lansării studiului.
„România deja respectă o serie întreagă de standarde OCDE, ne cunoaştem foarte bine, ceea ce se va întâmpla în continuare este o analiză atentă realizată de comitetele tehnice ale OCDE, în care vom analiza politicile şi practicile la nivel naţional pe care considerăm că ar putea fi îmbunătăţite şi ar trebui îmbunătăţite pentru a se alinia cu acele practici, politici pe care OCDE deja le aplică în cadrul organizaţiei”, a explicat secretarul general al OCDE.
Totul „depinde de modul în care evoluează procesul, domnul prim-ministru m-a asigurat încă o dată că domnia sa personal şi Guvernul se vor implica în mod decisiv, vor încerca să aibă o activitate cât mai eficace din acest punct de vedere, dar vorbim deja de un proces tehnic de acum încolo”, a maispus Martin Corman.
Cele 6 standarde OCDE la care a aderat România
România și-a asumat „angajamentul la principiile , valorile și standardele organizației”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la rândul său, cu ocazia lansării studiului OCDE
În prezent, România este „aderentă la 6 din cele 8 standarde esențiale pentru aderarea la OCDE”, a precizat premierul. Cele șase standarde sunt:
- „declarația privind investițiile,
- principiile guvernării corporatiste,
- principiile privind elaborarea politicilor internetului,
- recomandarea buneor practici în statistică,
- cadrul incuziv al BEPS – erodarea bazei de taxare și transferul profiturilor,
- forumul global al transparenței și schimbul de informații”.
„În lunile următoare România va începe activitățile aferente aderării la codurile de liberalizare. Și și-a exprimat intenția de a adera la Convenția OCDE antimită. Toate aceste angajamente se transpun în reforme relevante pentru modernizarea economiei țării noastre”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Premierul a rezumat principalele puncte și recomandări ale studiului și a promis ca, pe axcestea din urmă, „în perioada imediat următoare, să le absorbim în politicile publice din România”.
***