sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 octombrie, 2021

Producția industrială a scăzut în august cu 1,6% în zona euro și cu 1,5% în Uniunea Europeană față de luna precedentă, după ce în iulie s-a înregistrat un avans de 1,4% în zona euro și de 1,2 % în Uniunea Europeană, potrivit datelor agregate miercuri de Eurostat.

Declinul de 1,6% din zona euro reflectă, în mare măsură, problemele de producție din sectorul auto, susțin economiștii băncii olandeze ING.

”Cu toate acestea, și alte sectoare încep să treacă printr-o moderare a producției din cauza dificultăților de aprovizionare. Acest lucru va afecta creșterea PIB din a doua parte a anului, însă comenzile noi oferă speranțe cu privire la evoluția economică din prima parte a lui 2022”, notează ei într-un raport transmis investitorilor.


Deși cererea se menține ridicată, problemele de aprovizionare continuă să afecteze producție. Criza semiconductorilor este cea mai disruptivă la nivel macro, iar industria auto este cel mai afectat sector. Producția este cu un sfert mai mică față de cea din aceeași perioadă a anului trecut, scriu specialiștii ING.

”Divergența dintre sectoare este mare, dar majoritatea au înregistrat o oarecare moderare a ritmului de creștere în ultimele luni. În ultimele luni, sectorul electronicele a consemnat o ușoară scădere a producției, cauzată probabil de aceeași problemă a penuriei de cipuri”, mai spun ei.

Datele sugerează că cele mai afectate economii au fost Germania (-4,1%) și Olanda (-3,1), avertizează și specialiștii capital Economics.

”Producția din Germania și Franța este sub nivelul de dinainte de pandemie, în vreme ce cea din Italia și Spania se situează la nivelul din februarie 2020”, susțin ei.


În opinia lor, aceste slăbiciuni ale industriei, cuplate cu o revenire sub așteptări a serviciilor reprezintă indicii în favoarea teoriei potrivit căreia revenirea economică va încetini.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

România a înregistrat în august o scădere lunară de 0,1% a producției industriale, după un declin de 0,9% în iulie.

Față de anul precedent, producția industrială a crescut cu 5,1% în zona euro și cu 5,3% în UE.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: