sâmbătă

20 aprilie, 2024

11 octombrie, 2021

INS a anunțat valoarea definitivă pentru creșterea PIB în termeni reali pe 2019 la 4,2%, ușor peste cea de 4,1% prezentată în varianta semidefinitivă de anul trecut.

Valoarea rezultatului economic exprimată în termeni nominali a fost crescută marginal de la circa 1.058,19 miliarde lei la 1.058,97 miliarde lei.

Cu prilejul apariţiei datelor definitive pentru anul 2019 în materie de rezultat economic, a fost confirmat și setul de date definitive pentru evoluţia în termeni reali a PIB în perioada 2005 – 2019.


În comunicatul oficial ar fi de remarcat modificările substanțiale intervenite în raport cu varianta anterioară (semidefinitivă) în ceea ce privește industria, a cărei evoluție a fost recalculată semnificativ în jos, de la -0,6% la -1,3% și construcțiile, unde rezultatul fizic, altminteri foarte bun, a fost ajustat de la +7,0% la +6,3%.

Rezultatele au fost îmbunătățite semnificativ la recalculare pentru segmentul de comerț (de la +3,2% la +4% în prețurile perioadei de bază), sectorul IT ( de la un ritm de creștere fulminant de 16,8% s-a ajuns la 17,1%) și cel care include administrația publică, sănătatea și învățământul (de la +4,8% la +5,4% în volum, a se citi din motive de metodologie, salarii).

Astfel, aportul negativ la evoluția PIB al industriei s-a triplat față de varianta semidefinitivă (de la -0,1 puncte procentuale la -0,3 pp), suplimente de 0,1 pp revenind comerțului, administrației publice (ambele de la +0,6 pp la +0,7 pp) și activităților profesionale (de la +0,5 pp la +0,6pp), ceea ce a condus la avansul de 0,1 pp al rezultatului final, până la +4,2%.

Aceste calcule confirmă existența unei probleme mai mari cu scăderea producției în sectorul industrial decât se părea inițial, iar asta înainte de declanșarea pandemiei. Precum și acoperirea creșterii economice pe bază de consum generator de deficite în creștere, și de cont curent și bugetar, cu presiunea aferentă pe cursul de schimb și pe împrumuturile externe.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: