joi

18 aprilie, 2024

12 octombrie, 2021

Inflația anuală a urcat la 6,29% conform datelor publicate de INS, după ce prețurile s-au majorat în luna septembrie 2021 cu 0,84%. Efectul de bază a fost defavorabil (-0,14% evoluția prețurilor în septembrie 2020) iar amestecul exploziv dintre combustibili și tutun a fost amplificat de creșterea prețurilor la legume (spre 6%), cu cartoful în rol principal (revenire de aproape +19% într-o singură lună).

Totuși, ar fi de reținut că inflaţia medie anuală (octombrie 2020 – septembrie 2021 față de octombrie 2019 – septembrie 2020) a urcat la doar 3,6% pe metodologia națională, în timp ce valoarea calculată pe model european IAPC s-a situat la 2,9%. Totodată, indicele anual „europenizat” de prețuri pentru România s-a situat la 5,2%, semnificativ sub nivelul de 6,29% consemnat de INS.

Scumpirea produselor alimentare (+0,95%) s-a situat peste media generală, cu valorile mai importante pentru IPC la produse de bază în consum: brânză (+1,04%), pâine (+0,90%), carne și preparate din carne (+0,48%, cu +0,53% la porcine și +0,57% la preparate din carne), zahăr (+0,68%) și ulei comestibil (+2,06% față de luna precedentă și peste 21% față de septembrie 2020 !).

Creșterea prețurilor la citrice și fructe meridionale (+3,65%) a fost contracarată de ieftinirea fructelor proaspete(-5,77%), efectul fiind favorabil pe IPC (-0,03 puncte procentuale). Dar cel mai mare sprijin pentru creșterea generală a inflației lunare a venit de la legume (+0,20 pp, cu cartoful singur la nivelul de +0,11pp influență pe IPC).

La produsele nealimentare (+0,34%) creșterile de prețuri au fost determinate în principal de amestecul inflamabil dintre combustibili (+1,63%, dublare față de luna anterioară) și țigări (+1,72%).
De remarcat mișcarea continuă în sus care se generalizează la alte poziții, precum încălțăminte (+0,60%), mobilă (+0,49%), frigidere și mașini de spălat (ambele cu +0,40%) sau îmbrăcăminte (+0,39%). 
La servicii s-a consemnat, însă, majorarea cea mai însemnată (+0,96%), cu cele mai mari valori la chirii (+0,89%), restaurant, cafenele, cantine (+0,74%), îngrijire medicală (+0,70%), apă, canal, salubritate (+0,67%) și, atenție prin prisma dependenței de evoluția cursului de schimb, telefonie (+0,48%, cu cea importantă contribuție la inflația lunară).

Inflația CORE 2 ajustat, dublată față de luna anterioară


Pe fondul creșterilor generalizate de prețuri la poziții-cheie din coșul de consum, valoarea CORE 2 ajustat, aflat sub influența politicii monetare (care nu include impactul nefast al evoluțiilor de preț la tutun și combustibili) a urcat la un nivel mai mult decât dublu față de luna anterioară (0,67% față de 0,31% în august).

Ceea ce explică creșterea dobânzii de politică monetară în condițiile puseului inflaționist alimentat conjunctural de combustibili, tutun și legume.

Din păcate,prețurile industriale, situate cu avansul la aproape 16% se vor transmite partial dar sistematic spre produsele de larg consum pe parcursul lunilor care vin.

La acestea se adaugă scumpirea alimentelor și creșterea facturilor la energie spre finalul anului, ceea ce va menține presiunea pe indicele prețurilor de consum.


Una peste alta, după primele trei trimestre din 2021, creșterea prețurilor a ajuns deja la 5,55%. Adică, practic, la cea mai recentă estimare a BNR pentru finalul anului în curs (+5,6%) și în afara intervalului de incertitudine avut în vedere. Spațiul disponibil pentru cele trei luni rămase până la finele lui 2021, s-a redus la zero.

Corelat cu performanțele lunare relativ bune consemnate pe parcursul anului trecut în T4 (când majorările au fost moderate), vom asista la o reașezare în sus a expectațiilor de majorare a prețurilor pentru finalul anului în curs.

În condițiile în care energia termică nu a intrat deocamdată ca influență pe coșul de consum, rămâne de văzut unde se va duce indicele prețurilor pentru populație.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: