sâmbătă

27 aprilie, 2024

17 octombrie, 2021

România a consemnat în august 2021 o scădere de -9,9% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). Această contraperformanță a fost afectată de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare, valoarea ajustată pentru comparabilitate corectă a tendinței de evoluție fiind staționară.

Cu beneficiul efectului de bază, dat de scăderea activității economice la începutul pandemiei, evoluția față de aceeași lună a anului precedent apare ca semnificativ mai bună (+3,0%).
Conform acelorași date comunicate de INS, pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate s-a consemnat un avans marginal, de doar 0,5%.

Cumulat pe primele opt luni ale anului, s-a înregistrat o creștere de 12,7%, susținută DOAR ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI de industria prelucrătoare (+13,7%). Sectorul energetic a consemnat o majorare de 12,3%, în timp ce industria extractivă a rămas în teritoriul negativ (-1,6%).


Pe această structură, creșterile curente au fost cu atât mai pronunțate, cu cât a fost mai pregnant impactul măsurilor luate inițial pentru stoparea Covid19. Este motivul pentru care datele disponibile referitoare la evoluția productivității muncii în industrie arată bine, dar pe un trend clar descrescător, spre o valoare sub cea din urmă cu 12 luni.

Industria prelucrătoare – cea mai afectată

În structură, datele nu arată prea bine pe seria brută, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un recul de -11,4% față de luna anterioară.

În contextul creșterii prețurilor la electricitate petrol și gaze naturale, a rezultat un avans al activității pe segmentul de energie (-4%) și o diminuare pe segmentul extracției (-1,6%).

Desigur, rezultatul poate fi pus pe seama perioadei concediilor, cu observația că rezultatul a fost ceva mai bun decât în aceeași lună a anului precedent.


Pentru a pune lucrurile în perspectivă, se poate face apel la seria producției industriale din aceeași lună august pe intervalul 2017 – 2021, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100).

Seria statistică publicată oficial dezvăluie acum că marea problemă, cu totul independentă de pandemia de care nu se auzise încă atunci, a fost între 2018 și 2019. După care, revenirea cu cele trei procente și ceva nu a făcut, astfel decât să ne apropie de performanța lunară medie a anului 2015 !.

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în primele 8 luni ale anului, se numără producția autoturismelor (+28,6%), fabricarea echipamentelor electrice (+25,0%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (+23,6%) și extracția minereurilor metalifere (+20,4%). La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate, s-au situat îmbrăcămintea (-17,1%), preparatele farmaceutice (-5,8%, deși ne aflăm în pandemie) și produsele de tutun (-2,3%).

Dacă ne uităm pe graficul prezentat de INS în structura producției industriale pe ultimii cinci ani se poate observa că segmentul cel mai important, industria prelucrătoare, a rămas mult sub nivelul din 2016, după ce rezultatele s-au împotmolit ANTERIOR pandemiei, în 2018 și 2019, cu un rezultat în 2020 chiar mai bun decât în 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: