duminică

23 iunie, 2024

3 septembrie, 2021

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) și-a continuat creșterea în iulie 2021, ajungând la 14%, după ce a trecut pragul de zece procente în mai și era de doar 0,12% în ianuarie. Datele INS arată o majorare lunară dublă în puncte procentuale pe canalul pieței interne (+2,82%) față de o evoluție mai ponderată (+1,42%) venită pe filieră externă.

După cum avertizam anterior, influența majorărilor se va transmite tot mai clar către indicele prețurilor de consum pentru populație. La extern, pe fondul stabilității cursului de schimb, evoluția ajută la majorarea încasărilor din exporturi dar va afecta plățile pe partea de importuri, cu observația că se accentuează astfel o presiune în sensul devalorizării leului.


Deși și-au mai temperat ritmul, prețurile au urcat din nou cu precădere, într-o singură lună, pe segmentul bunurilor intermediare (+1,79% în iulie, după 3,88% în mai și 3,87% în iunie). Bunuri care sunt încorporate apoi în produsele manufacturate și achitate de consumatori. Aici se regăsește și cauza principală a creșterii inflației pe ansamblul industriei.

Costul energiei a ajuns pe un trend exponențial (de la +1,13% în mai la +3,32% în iunie și +6,64% în iulie). Cu „ajutorul” efectului de bază indus de scăderea din pandemie a ajustat creșterea anuală a urcat la un spectaculos +31,02%, valoare care pune presiune tot mai mare pe eficientizarea proceselor de fabricație.

Astfel, sectorul industrial a dat deja tonul pentru majorarea facturilor în întreaga economie, pe fondul unui volum de activitate încă insuficient în raport cu cererea. Totuși, reamintim că, potrivit chiar prognozei oficiale, revenirea în expresie fizică a producției industriale ar urma să se producă de-abia în 2022, dată fiind scăderea preCovid, consemnată în 2019.


Suprapunerea creșterii costurilor de fabricație cu atenuarea treptată a facilităților oferite ca urmare a pandemiei, va genera spre finalul anului în curs o situație în care firmele se vor confrunta cu mari probleme. Fiind vorba despre supraviețuire și nu de creștere de profitabilitate, încasările bugetare vor fi afectate.

Evoluțiile de pe piața externă vor rămâne un factor cu efect semnificativ, cele trei mari economii cu care facem comerț Germania, Italia și Franța fiind după prima jumătate a anului în curs cu peste trei procente sub nivelul atins în 2019, înaintea pandemiei. Revenirea a adus după sine stimularea creșterii costurilor, după ce piața a fost susținută anterior prin injecții de lichiditate.

Transmiterea influențelor în indicele prețurilor de consum de la noi a contribuit apropierea de pragul de 5% inflație anuală. De reținut, dacă diminuarea deflatorului PIB a ajutat limitarea contracției economice din 2020, evoluția actuală arată că prognoza de creștere în termeni reali ar trebui ajustată nu doar după rezultatul nominal mai bun dar și după prețurile industriale crescute mult peste estimările inițiale.

Creșterea anuală a prețurilor se observă pregnant la bunurile de folosinţă îndelungată și bunurile de uz curent, ceea ce conduce la tendințe inflaționiste pe consumul populației. Astfel, se consemnează deja valori de 6,33% la bunurile de folosință îndelungată și 5,31% la bunurile de uz curent, deși (deocamdată) nu se văd pe măsură în coșul de consum.

Pe ramuri industriale, se pot observa creșteri masive de prețuri ale produselor de cocserie și obținute din prelucrarea țițeiului (+59,01%, după evoluția prețurilor mondiale la materia primă) și în industria metalurgică (+52,78%, în creștere cu circa zece procente față de luna precedentă).

Le urmează, la mare distanță dar cu ritmuri foarte ridicate, prelucrarea lemnului (+30,80%), industria chimică (+19,34%) și, mai ales, furnizarea de energie electrică și termică, gaze (+25,78%, atenție mare la liberalizare). La polul opus s-au situate fabricarea de mașini și utilaje (+2,85%), împreună cu autovehiculele de transport rutier (+2,97%).

Una peste alte, avansul activității economice, corelat cu un context internațional de creștere rapidă a costurilor cu energia, materiile prime și componentele electronice au creeat condițiile pentru o creștere a inflației industriale (implicit a prețurilor de consum) semnificativ peste valorile anticipate în debutul lui 2021.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: