duminică

5 mai, 2024

producători de vinuri din românia

25 aprilie, 2024

Printre cei mai mari producători de vinuri din România se numără Cramele Recaș, Crama Ceptura, Jidvei, Cotnari sau Zarea.

Cel mai mare producător de vinuri din România

1. În ultimii ani, Cramele Recaș a fost producătorul de vinuri cu cea mai mare cifră de afaceri din România. Astfel, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, în anul 2022, Cramele Recaș Group SRL, ce are ca obiect de activitate comercializarea băuturilor, a avut o cifră de afaceri netă de 199,3 milioane de lei, un profit de 15 milioane de lei și 45 de angajați.

Iar Cramele Recaș Prod SA, care are ca obiect de activitate cultivarea strugurilor, a avut în același an o cifră de afaceri netă de 18 milioane de lei, un profit de 2,6 milioane de lei și 41 de salariați.


Cramele Recaș cultivă 1.200 de hectare cu viță de vie în zona localității Recaș din județul Timiș. Compania cultivă 22 de soiuri de struguri, produce 52 de vinuri și deține un spațiu de depozitare de aproximativ 39 de milioane de litri / an.

producători de vinuri din românia
Foto: JillWellington / pixabay.com

Producători de vinuri din România – Cramele Recaș

Principalele soiuri de struguri cultivate în podgoriile de la Recaș sunt Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Fetească Regală, Fetească Albă, Riesling Italian, Riesling de Rhin, Mustoasă, Viognier, Tămâioasă Românească, Traminer Roz, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Fetească Neagră, Merlot, Novac, Negru de Drăgășani, Cadarcă și Alicante.

Complexul de Vinificație de la Cramele Recaș este dotat cu un centru de primire a vizitatorilor dedicat preluării grupurilor de până la 300 persoane. Crama turistică este vizitată anual de aproximativ 15.000 de vizitatori din țară și din străinătate.

Compania Cramele Recaș a luat naștere în anul 1991, iar în prezent aceasta este o companie româno-britanică, ocupând primul loc în topul producătorilor români de vin după cifra de afaceri, se arată pe site-ul oficial. De asemenea, Cramele Recaș este mai mare exportator de vin îmbuteliat din România.

Producători de vinuri din România – Jidvei


2. Jidvei este un alt mare producător de vinuri din România. În 2022, compania a avut o cifră de afaceri netă de 186 de milioane de lei, un profit net de 15,1 milioane de lei și 72 de angajați.

Jidvei prelucrează anual peste 25 de milioane de kilograme de struguri, iar plantațiile grupului sunt autorizate de către Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.) pentru obținerea vinurilor cu denumire de origine controlată (D.O.C. Târnave Jidvei).

Compania dispune de 4 crame situate la Jidvei, Tăuni, Blaj și Bălcaciu (județul Alba), cu o capacitate de stocare de peste 35 de milioane de litri, se arată pe site-ul Jidvei.

producători de vinuri din românia
Foto: sgrunden / pixabay.com

Cei mai mari producători de vinuri

În contextul discuției despre producători de vinuri din România, trebuie menționat că Jidvei cultivă numeroase soiuri de struguri, ca de exemplu Fetească Regală (824 de hectare), Sauvignon Blanc (467 de hectare), Muscat Ottonel (427 de hectare), Riesling Italian (247 de hectare), Traminer Roz (163 de hectare), Pinot Gris (80 ha), Fetească Albă (63 ha), Chardonnay (63 ha), Riesling de Rhin (59 ha), Pinot Noir (44 ha), Cabernet Sauvignon (27 ha), Syrah (25 ha), Fetească Neagră (2 ha) sau Merlot (1 ha).

Plantațiile Jidvei au vârste cuprinse între 4 și 20 de ani. În total, compania deține în jur de 2.500 de hectare de plantații proprii. În crama Blaj, înființată în 1989 și modernizată în 2007, se află vinoteca în care se regăsesc cele mai vechi vinuri Jidvei.

Producători de vinuri din România – Crama Ceptura

3. Crama Ceptura SRL, o altă companie producătoare de vinuri din România, a avut în anul 2022 o cifră de afaceri netă de 166,5 milioane de lei, un profit net de 17,7 milioane de lei și 121 de angajați.

Crama Ceptura se află în comuna Ceptura din județul Prahova. Podgoria Dealu Mare, deținută de companie, se află în una dintre cele mai cunoscute zone viticole din România.

Construită în anul 2004, Crama Ceptura a început să producă un an mai târziu, în 2005. În prezent, aici sunt prelucrate 10.000 de tone de struguri pe sezon, iar crama are o capacitate de păstrare de aproximativ 10 milioane de litri de vin.

Podgoriile de la Crama Ceptura se întind pe o suprafață de peste 120 de hectare, iar producția ajunge la 5 milioane de sticle pe an.

Sunt cultivate soiuri de struguri precum Fetească Regală, Fetească Neagră, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Syrah, Muscat Ottonel, Pinot Noir sau Riesling Italian, se arată pe site-ul oficial al companiei.

Printre cele mai cunoscute vinuri vândute de Crama Ceptura se numără Alb de Ceptura, Negru de Ceptura, Magnus Monte, Astrum Cervi, Cervus Cepturum și Pelin Rose.

vinuri sticlă
Foto: angelovillalobos44 / pixabay.com

Producători de vinuri din România – Zarea

4. Zarea produce atât vinuri, cât și alte băuturi alcoolice precum brandy, lichioruri, aperitive, vodka, cidru și sangria. Potrivit site-ului companiei, Zarea ocupă locul 1 în România în ceea ce privește vânzările de vinuri spumante.

Din portofoliul său fac parte vinuri spumante precum Mott, Zarea, Zarea Nefiltrat, Zarea Fresco, Royal Gold sau Zarea Free. De asemenea, Zarea produce și vinul dulce roșu Sânge de Taur.

Compania a avut în anul 2022 o cifră de afaceri netă de 167,7 milioane de lei, un profit net de 13,8 milioane de lei și 202 angajați, arată datele de la Ministerul Finanțelor.

Producători de vinuri din România – Cotnari

5. Cotnaricompanie ce cultivă peste 1.700 de hectare cu plantații de viță de vie, a avut în anul 2022 o cifră de afaceri netă de 132,7 milioane de lei, un profit net de 6,9 milioane de lei și 291 de angajați.

Aflată în județul Iași, Podgoria Cotnari face parte din Regiunea viticolă a Podișului Moldovei, fiind situată în cea mai mare parte a sa pe Coasta Cotnari – Hârlău, un segment important din marea Coastă Moldava, se arată într-o prezentare a companiei.

Printre cele mai cunoscute vinuri produse de companie se numără Grasa de Cotnari, Tămâioasa Românească, Busuioaca de Bohotin sau Frâncușa.

Peste 500 de crame în România

Potrivit winesofromania.com, în România sunt active peste 500 de crame. Alți producători importanți din România sunt Beciul Domnesc, Domeniile Viticole Tohani, D.O.P. (denumire de origine protejată) Crișana, D.O.P. Adamclisi, D.O.P. Babadag, D.O.P. Murfatlar, Viticola Sarica Niculițel / Caii de la Letea, D.O.P. Odobești sau D.O.P. Sâmburești.

Foto: kaboompics / sgrunden / JillWellington / angelovillalobos44 / pixabay.com

Dacă acest articol despre producători de vinuri din România vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Cei mai mari producători de vin din lume. TOP 10 țări și TOP 10 companii
Producători de bere din România. 4 mari companii
Cei mai mari producători de bere din lume. TOP 10 țări și TOP 10 companii
Cei mai mari producători de ceai din lume. TOP 13 țări
Cei mai mari producători de cafea din lume. TOP 36 state
Cei mai mari producători de țigări și tutun. TOP 5 companii și TOP 9 țări

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: