România are o tradiție îndelungată în producția de bere, cei mai mari producători de bere din România fiind companii precum Ursus, Heineken, Bergenbier sau Tuborg.
Cel mai mare producător de bere din România
Ursus Breweries este cel mai mare producător de bere din România. În portofoliul companiei se regăsesc mărci precum Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Stejar sau Azuga. În prezent, Ursus Breweries deține 3 fabrici de bere, în Brașov, Buzău și Timișoara, și o mini-facilitate de producție în Cluj-Napoca (berăria artizanală Bârlog):
- fabrica din Timișoara are 281 de angajați și o capacitate de 3,1 milioane de hectolitri pe an;
- fabrica din Brașov are 220 de angajați și o capacitate de 1,2 milioane de hectolitri pe an;
- fabrica din Buzău are 312 angajați și o capacitate de 3,1 milioane de hectolitri pe an.
Cei mai mari producători de bere din România
Începând din anul 2017, Ursus Breweries a fost cumpărată de compania japoneză Asahi Group Holdings. Aceasta din urmă are operațiuni în peste 100 de țări din întreaga lume, în domenii precum producția de bere, a băuturilor alcoolice, a băuturilor răcoritoare și a produselor alimentare, se arată pe site-ul companiei.
În industria berii, Asahi deține un portofoliu ce include mărcile simbol Asahi Super Dry, Pilsner Urquell, Peroni Nastro Azzurro și Grolsch.
Ursus Breweries face parte din Asahi Europe & International. Din noiembrie 2020, grupul Asahi Europe & International gestionează 19 unități de producție în 8 țări din Europa, deținând cote de piață importante în Cehia, Polonia sau Italia.
În anul 2022, compania Ursus Breweries a avut o cifră de afaceri netă de 2,27 miliarde de lei, un profit net de 97 de milioane de lei, iar numărul de angajați a fost de circa 1.600, arată datele de la Ministerul Finanțelor.
Producători de bere din România – exemple
Al doilea mare producător de bere din țara noastră este Heineken România. Compania face parte din multinaționala olandeză Heineken, care are un portofoliu de peste 300 de branduri comercializate în peste 190 de țări, potrivit site-ului oficial. Printre cele mai cunoscute branduri deținute de compania olandeză se numără Heineken, Birra Moretti, Desperados sau Edelweiss.
Printre brandurile produse pe plan local se numără Ciuc, Neumarkt, Golden Brau, Bucegi, Silva, Harghita și Hațegana. În România, Heineken deține 4 fabrici, în orașele Miercurea-Ciuc, Târgu Mureș, Craiova și Constanța.
Conform datelor de la Ministerul Finanțelor, în anul 2022, Heineken România a avut o cifră de afaceri netă de 1,5 miliarde de lei, un profit net de 53,3 milioane de lei și aproximativ 1.100 de anajați.
Producători de bere din România – listă
Bergenbier este a treia mare companie producătoare de bere din România. Societatea face parte din multinaționala canadiano-americană Molson Coors, care ține mărci celebre precum Staropramen, Corona sau Leffe.
În ceea ce privește piața locală, compania deține o fabrică de bere la Ploiești, unde produce numeroase branduri de bere, fiecare produsă după reţetă proprie: Bergenbier, Staropramen, Noroc, Beck’s, Stella Artois, Löwenbräu sau Caraiman.
În anul 2022, compania Bergenbier a avut o cifră de afaceri netă de 798 de milioane de lei, arată datele de la Ministerul Finanțelor. Profitul net a fost de 12 milioane de lei, iar numărul de salariați de circa 630.
Cele mai mari companii producătoare de bere din România
United Romanian Breweries Bereprod (URBB) este unul dintre cei mai importanți producători de bere din România. Cunoscută în rândul publicului larg drept Tuborg România, compania URBB este prezentă pe piață din anul 1994.
Compania deține o fabrică de tip Greenfield în orașul Pantelimon de lângă București, unde sunt produse branduri de bere precum Tuborg, Carlsberg, Holsten sau Skol. Până în anul 2017, compania daneză Carlsberg a deținut indirect 23% din URBB, însă ulterior și-a vândut pachetul de acțiuni către compania israeliană Central Bottling Company. URBB continuă să producă mărci cunoscute precum Tuborg sau Carlsberg sub licență.
În anul 2022, United Romanian Breweries Bereprod a avut o cifră de afaceri de 549,7 milioane de lei și circa 345 de angajați. Compania a înregistrat pierderi de peste 48 de milioane de lei în acel an.
Alți producători de bere din România sunt fabrica de bere Albrau din Onești (produce mărci precum Albrau și Zimbru), European Food International (produce berile Servus, Burger, Favorit și Meister) sau Romaqua Group Borsec (ce fabrică berile Albacher, Dorfer sau Mühlbacher).
Foto: PhotoMIX-Company / Tomasz_Mikolajczyk / pixabay.com
Dacă acest articol vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Cei mai mari producători de bere din lume. TOP 10 țări și TOP 10 companii
Cei mai mari producători de ceai din lume. TOP 13 țări
Cei mai mari producători de cafea din lume. TOP 36 state
Cei mai mari producători de țigări și tutun. TOP 5 companii și TOP 9 țări
Cei mai mari producători de vin din lume. TOP 10 țări și TOP 10 companii